GRIPENI ODLAZE U PROŠLOST, ČESI ZAINTERESOVANI ZA F-35: Predat zahtev za ponudu! Slede pregovori i gledanje aviona!
Foto: EPA / Peter Klaunzer

česi jačaju ratno vazduhoplovstvo

GRIPENI ODLAZE U PROŠLOST, ČESI ZAINTERESOVANI ZA F-35: Predat zahtev za ponudu! Slede pregovori i gledanje aviona!

Planeta -

Ministarstvo odbrane Češke je u ponedeljak, 3. oktobra 2022. godine, američkoj strani predalo takozvani Pismo zahteva za ponudu.

Ovaj dokument nije obavezujući uslov, a češka vlada preko njega samo ukazuje na zainteresovanost da sa američkom stranom otpočne pregovore o kupovini aviona F-35. Predaja pisma je za američku stranu neophodan preduslov za dalje pregovore.

Sredinom oktobra 2022. godine predstavnici Ministarstva odbrane Češke razgovaraće o uslovima nabavke i eksploatacije aviona u SAD. Jedna od glavnih tačaka svih predstojećih pregovora biće moguće uključivanje češke industrije u taj posao.

U septembru 2022. godine počeli su početni sastanci češkog i američkog ekspertskog tima. Odluka vlade da otpočne pregovore sa SAD zasniva se na analizi koju je pripremila Vojska Češke, a koja kaže da samo najsavremenije mašine „pete generacije” mogu da opstanu na bojnom polju budućnosti.

U avgustu 2022. godine formiran je međuresorni pregovarački tim u kome su, pored predstavnika Ministarstva odbrane, i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, finansija i Ministarstva industrije i trgovine. Radni tim Ministarstva odbrane predvode zamenica Blanka Cupakova i zamenik Jan Jireš. Ostali članovi tima su stručnjaci iz pojedinih komponenti Ministarstva odbrane i Vojske Republike Češke.

Češka vlada je ovlastila Ministarstvo odbrane da pregovara o nabavci aviona nakon isteka zakupa 14 švedskih aviona Gripen.

Ministar odbrane će najkasnije 1. oktobra 2023. godine obavestiti Vladu o dogovorenim osnovnim uslovima za nabavku i rad aviona F-35. Na osnovu toga će vlada odlučiti da li će ih Češka otkupiti.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track