Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je u petak novi lek za Alchajmerovu bolest za koji se očekuje da će zaustaviti kognitivni pad kod ljudi u ranim stadijumima bolesti.

Reč je o dugo očekivanom leku sa aktivnim sastojkom lekanemabom, koji prati odobrenje leka sličnog dejstva, ali upitne efikasnosti, od pre godinu i po dana.

Novi lek pod nazivom Lekembi, koji su zajednički razvile američka kompanija Biogen i japanska farmaceutska kompanija Eisai, FDA je opisala kao važan korak u borbi za efikasno lečenje Alchajmerove bolesti, od koje boluje oko 6,5 miliona Amerikanaca.

Kod Alchajmerove bolesti, progresivne neurodegenerativne bolesti centralnog nervnog sistema, dva proteina, amiloid beta i tau, postepeno se nakupljaju u višku u mozgu, uzrokujući odumiranje moždanih ćelija i smanjenje mozga. To uzrokuje gubitak pamćenja i sve veću nemogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

leqembi01-ap-.jpg
AP/Eisai 
foto: AP/Eisai


Odobrenje FDA je zasnovano na kliničkom testiranju koje je pokazalo da lek može inhibirati nakupljanje amiloida. Bili Dan, portparol FDA-ovog Centra za procenu i istraživanje lekova, opisao je lek kao najnoviji koji deluje na sam proces bolesti, a ne samo na lečenje simptoma.

To je još jedan lek za Alchajmerovu bolest

FDA pominje rezultate nedavno objavljene veće kliničke studije, koja je sprovedena na 1.800 učesnika tokom 18 meseci i pokazala je smanjenje kognitivnog pada od 27 procenata kod onih koji su lečeni lekanemabom.

Ali studija je otkrila i neželjene efekte - na primer, neki od učesnika su pretrpeli krvarenje u mozgu, a najmanje jedna osoba je umrla tokom lečenja. FDA je leku dodala upozorenje o riziku od krvarenja.

To je drugi lek za Alchajmerovu bolest koji je nedavno odobrila FDA. U junu je već dao zeleno svetlo za lek Aduhelm, koji sadrži aktivni sastojak adukanumab. Ali njegovo odobrenje nije donelo očekivani uspeh. Pojavila se zabrinutost oko njegove efikasnosti, a njegova upotreba je na kraju ograničena na pacijente sa blagim oblicima bolesti.

Pored toga, u nedavnom izveštaju američkog Kongresa kritikovana je njegova visoka cena – 56.000 dolara godišnje – i sistem zdravstvenog osiguranja Medicare namenjen starijim osobama, najavljujući da oni neće pokriti njegove troškove, osim u slučajevima kliničkih ispitivanja.

Kurir.rs/24.ur