MOSKVA PROTERUJE AMBASADORA LETONIJE: Ambasadorka mora da napusti Rusiju u roku od dve nedelje
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

MOSKVA PROTERUJE AMBASADORA LETONIJE: Ambasadorka mora da napusti Rusiju u roku od dve nedelje

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naložilo je ambasadoru Letonije u Moskvi, Marisu Rikstinsu da napusti zemlju u roku od dve nedelje.

Ministarstvo je navelo da je otpravnik poslova Letonije, Dačija Rutka, pozvana u njihove prostorije u vezi sa odlukom rukovodstva Letonije da smanji nivo rusko-letonskih diplomatskih odnosa.

Ta odluka naišla je na snažan protest Rusije, preneo je TASS, zbog čega je Moskva donela principijelnu odluku da ne čeka do datuma koji je Riga odredila za završetak misije ambasadora.

Otpravnica poslova Letonije u Moskvi pozvana je u petak u Ministarstvo spoljnih poslova, gde joj je uručena "protestna nota".

Riga je u ponedeljak saopštila da snižava nivo diplomatskih odnosa, a kao razlog je navela rusku vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini i "solidarnost" sa susednom Estonijom.

Moskva i Talin su takođe međusobno proterali ambasadore.

"Naglasili smo da je opravdanje ovog poteza kao neka vrsta 'solidarnosti' sa drugim baltičkim zemljama neprihvatljiva", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da su odnosi Moskve i Rige već "u velikoj meri uništeni" zbog spremnosti Letonije da guši medije na ruskom jeziku i krivično goni ruske sunarodnike".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo Rigu zbog rušenja spomenika iz sovjetskog doba. Uprkos protestima lokalne ruske zajednice, letonske vlasti su srušile nekoliko spomenika iz Drugog svetskog rata, uključujući i visoki obelisk u prestonici podignut u znak sećanja na oslobođenje zemlje od nacista.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track