IRANSKI PAR OBJAVIO SNIMAK, PA OSUĐENI NA 21 GODINU ZATVORA: Zbog SADRŽAJA optuženi za narušavanje nacionalne bezbednosti (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

momentalno uhapšeni

IRANSKI PAR OBJAVIO SNIMAK, PA OSUĐENI NA 21 GODINU ZATVORA: Zbog SADRŽAJA optuženi za narušavanje nacionalne bezbednosti (VIDEO)

Planeta -

Iran je osudio mladi par na 21 godinu zatvora nakon što su objavili snimak na kojem se vide kako plešu u blizini trga Azadi u Teheranu, izvestila je u utorak grupa za ljudska prava.

Astizah Hagigi i njen verenik Amir-Mohamad Ahmadi, oboje u ranim dvadesetim godinama, optuženi su za „širenje korupcije i poroka“, „okupljanje i tajni dogovor sa namerom da naruše nacionalnu bezbednost“ i angažovanje u antirežimskoj propagandi, navodi Novinska agencija Aktivisti za ljudska prava HRANA, a prenosi Alarabiya.net.

Par, koji je uhapšen u svojoj kući 1. novembra nakon objavljivanja snimka, osuđen je na po 10 godina i šest meseci zatvora, dve godine zabrane korišćenja interneta i dve godine zabrane napuštanja zemlje, navodi HRANA.

Na snimku se može videti Hagigi kako pleše bez hidžaba, što je protivno kodeksu oblačenja žena u Islamskoj Republici.

Presudu je doneo Ogranak 15 Revolucionarnog suda u Teheranu, na čijem je čelu Abolkasem Salavati, ozloglašeni sudija poznat po izricanju strogih kazni pojedincima za koje se smatra da su pretnja Islamskoj Republici.

Paru je uskraćeno pravno zastupanje tokom postupka, saopštila je HRANA, pozivajući se na izvor blizak Hagigijinoj porodici.

Iranske vlasti nisu komentarisale slučaj.

Ova odluka doneta je usred gušenja od strane vlasti protiv višemesečnih antirežimskih protesta koji su počeli nakon smrti u policijskom pritvoru iranske Kurdske žene Mahse Amini 16. septembra.

Amini, 22, umrla je ubrzo nakon što ju je uhapsila teheranska moralna policija jer se navodno nije pridržavala strogih režimskih pravila o hidžabu.

Protesti, koji su brzo prerasli u pozive na zbacivanje Islamske Republike, naišli su na nasilno gušenje od strane vlasti, što je rezultiralo smrću stotina i hapšenjem hiljada, prema grupama za ljudska prava.

(Kurir.rs/Alarabiya.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track