SPREČEN ATENTAT NA PREDSEDNIKA PRIDNJESTROVLJA: Privedeni osumnjičeni, planirali da izvrše TERORISTIČKI NAPAD u centru Tiraspolja
Foto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

računali na veliki broj žrtava

SPREČEN ATENTAT NA PREDSEDNIKA PRIDNJESTROVLJA: Privedeni osumnjičeni, planirali da izvrše TERORISTIČKI NAPAD u centru Tiraspolja

Planeta -

U Pridnjestrovlju je sprečen pokušaj atentata lidera PMR Vadima Krasnoseljskog, a osumnjičeni su privedeni, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti nepriznate republike.

"Ministarstvo državne bezbednosti PMR obaveštava o sprečavanju terorističkog napada. Po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine priprema se zločin protiv više službenika Pridnestrovske Moldavske Republike.

"Osumnjičeni su privedeni. Trenutno su na saslušanju“, navodi se u saopštenju. Napadači su, kako se navodi, pripremali teroristički napad u centru Tiraspolja i, osim što su eliminisali čelnike PMR-a, računali na veliki broj žrtava.

Vadim Krasnoselsky
foto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Pridnjestrovlje, čiji su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se republika pripojiti Rumuniji . 1992. godine, nakon neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, region je praktično postao teritorija koju ne kontroliše Kišinjev, prenosi RIA Novosti.

Tamo je formirana nepriznata država – Pridnjestrovska Moldavska Republika. Mir u regionu održavaju zajedničke snage, uključujući rusku vojsku.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije najavilo predstojeću provokaciju protiv vlasti Pridnjestrovlja od strane snaga regularnih ukrajinskih trupa i nacionalističkih bataljona.

Kako navodi agencija, kao izgovor za invaziju na PMR planirano je izvođenje ofanzive ruskih trupa. Moldavske vlasti su negirale prisustvo direktnih pretnji bezbednosti zemlje.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track