NAJCRNJI SCENARIO ESKALACIJE: Generalu Gerasimovu ističe rok od tri meseca, mora da postigne uspeh, a to može imati STRAŠNU CENU
Foto: Shutterstock

pobeda kao imperativ

NAJCRNJI SCENARIO ESKALACIJE: Generalu Gerasimovu ističe rok od tri meseca, mora da postigne uspeh, a to može imati STRAŠNU CENU

Planeta -

Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u period pozicionog, uglavnom statičnog rata bez većih promena jer agresor nema, sve je izglednije, dovoljno snage da pokrene obimniju ofanzivnu operaciju. Branioci pokušavaju da iscrpe napadačke snage pripremajući nove jedinice i uvođenjem novog naoružanja. Vojni ekspert Robert Barić rekao je u Globusu da bi leto moglo biti trenutak ukrajinskog udara, sa centralnim udarom prema Zaporoškoj oblasti kako bi se presekao kopneni most od Rusije do Krima.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Bitka za Bahmut, čiji vojni značaj ne predstavlja moguću prekretnicu, od stratega se pretvorila u mitologa, a racionalno razmišljanje više ne važi za nju: Rusija mora da je osvoji, a Ukrajina mora učiniti sve što je u njenoj moći da to učini. što teže.

Ključni dani načelnika vojske

Ozbiljni vojni analitičari upozoravaju da aktuelnom komandantu ruskih snaga Valeriju Gerasimovu ističe rok od tri meseca u kojem mora da postigne uspeh, pa je otvorena diskusija kako bi general mogao da zadrži svoju funkciju. Čini se da je najjednostavniji odgovor – eskalacija sukoba, što bi moglo kohezivno da utiče na unutrašnjepolitički nivo u Rusiji, konačna potvrda da je u ratu sa NATO.

Tri su najčešće pominjana scenarija moguće eskalacije ruske agresije na Ukrajinu: kijevske snage napadaju rusku teritoriju oružjem koje su dobile od Zapada; Moskva napada lokacije kroz koje prolazi zapadna vojna pomoć Ukrajini; otkriva se da Peking/Peking šalje oružje u Moskvu.

Suprotstavljajući se završnim dokumentima na poslednjim sastancima G20, NR Kina je demonstrirala podršku Rusiji, što bi moglo da kulminira posetom predsednika Si Đinpinga Moskvi ovog proleća, o kojoj bruje ruski mediji. Za nadati se da će odluka Pekinga biti trezvena i neideološka i da će Mandarin Si staviti na sto ocene koje govore da Rusija nema snage za ofanzivu ni kineskim oružjem, jer joj nedostaje profesionalna, motivisana armije za to - plaćenici i mobilisani nisu dovoljni, a ovo drugo je najveća lišavanje morala. Važna komponenta kineske slagalice je mogućnost da se isporuka oružja Rusiji, koje će se koristiti u kinetičkom sukobu, iskoristi kao test pre invazije na Republiku Kinu na Tajvanu.

kineska vojska
foto: EPA / Wu Hong

Kineski prodor u Evropu

Čejs Blazek u Stratforu piše da bi se NR Kina na taj način aktivno uključila u pokušaj promene granica u Evropi, što bi imalo dalekosežne posledice po ukupne odnose Pekinga i većine evropskih zemalja: pitanje je na čijoj je strani Srbija. a Mađarska bi uzela. Kina je poslednji put učestvovala u sukobu u Evropi tokom Prvog svetskog rata kada je poslala 140.000 nevojnih učesnika u sastavu britanskih snaga. U ovom scenariju ističe se još jedna nepoznanica – moguća želja SAD da proceni vrednost kineskog naoružanja u kinetičkom sukobu, što bi bilo dragoceno za procene budućih potencijalnih sukoba.

Ako kinesko oružje donese superiornost agresoru i dovede u pitanje odbranu Ukrajine, nije isključeno da će SAD zaključiti da je vreme za udar na napadačke snage. Onda, draga deco, spakujte svoje dragocenosti i nadajmo se da će planeta preživeti. Kakve, ne znam.

Prva dva scenarija su verovatnija i na prvi pogled manje pretnja jer se može zaključiti da bi odgovor obe strane ostao u domenu konvencionalnog sukoba. Prethodna doktrina Rusije i NATO-a bila je jednostavna i razumljiva: svakako izbeći prelivanje rata van granica Ukrajine (iako Moskva deluje destabilizujuće prema Moldaviji, za sada neuspešno).

Lančana reakcija

Pretnja je u domenu lančane reakcije, jer NATO mora da reaguje na napad Rusije, a sumnja je da li će odgovor smatrati dovoljnim i u kojoj meri će Moskva biti spremna posle reakcije da zaustavi niz napada, a ne da odgovarati. Rusija može da izvrši napad na transportne rute kojima oružje stiže do Ukrajine u članicama NATO, može da napadne baze u tim zemljama ili čak, kako u analizi ocenjuje istraživački centar RAND, da izvrši napad na bazu Ramštajn.

Odlučujući momenat je da se izbegne treći element u lancu, reakcija na reakciju, gde će političke poruke i osmišljavanje vojne akcije kao signala igrati ključnu ulogu, kao i komunikacija između Moskve i Vašingtona (Pekinga?). Nevolja je u tome što je Zapad potrošio većinu svojih nevojnih odgovora kao što su sankcije, što je dodatna žrtva.

NATO, Nato zastava
foto: Shutterstock

Naučni centar RAND, blizak američkom Ministarstvu odbrane, kaže da bi eskalacija mogla biti podsticaj za diplomatski angažman. Na primer, ruski napad na jedan od satelita članica NATO-a verovatno bi izazvao široku osudu čak i od zemalja koje su ranije izbegavale da osude ruske akcije u Ukrajini (posebno Indije), uzimajući u obzir rizike po kosmičke aktivnosti svih nacija koje predstavljaju napada i svake dalje eskalacije u svemiru. Tako bi se Kremlj našao pod novim pritiskom na međunarodnom planu, što bi NATO mogao da iskoristi za jačanje ekonomskog i diplomatskog pritiska na Moskvu da okonča rat u Ukrajini.

Blazek u Stratforu ističe da je NR Kina mogla da veruje da bi čak i nagoveštaj uzimanja na rusku stranu mogao da bude podsticaj za Zapad da pokrene diplomatske korake koji bi doveli do mirovnih pregovora. Malo verovatno zbog konfrontacionog stava SAD i NR Kine. Svaka ideja o pregovorima propada, piše RAND, ako ruski napadi izazovu vojne i civilne žrtve među članicama NATO-a. Isto tako, u Pekingu bi mogli da smatraju da bi čak i najava isporuke naoružanja uticala na Moskvu da odustane od razmišljanja o upotrebi nuklearnog oružja. Ovo je upitno, posebno ako ukrajinski napad zapravo dovodi u pitanje rusku kontrolu nad Krimom.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track