Šef kineske diplomatije primio zamenika ministra Lavrova u Pekingu
Foto: Kineska medijska grupa

kompleksna međunarodna situacija

Šef kineske diplomatije primio zamenika ministra Lavrova u Pekingu

Planeta -

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Ćin Gang i zamenik ministra spoljnih poslova Ma Džaosju su se juče u Pekingu sastali sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Andrejem Rudenkom.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova Kine, dve strane su razmenile mišljenja o bilateralnim odnosima između dveju zemalja, ukrajinskoj krizi i o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ma je tokom susreta sa Rudenkom izjavio da su pod strateškim rukovodstvom dvaju lidera, Kina i Rusija neprekidno jačale političko međusobno poverenje i stratešku praktičnu saradnju.

Suočavajući se sa kompleksnom međunarodnom situacijom, Kina i Rusija treba da sprovode važne saglasnosti koje su postigli lideri u martu, jačaju komunikaciju, obezbede stabilan i dugoročan razvoj bilateralnih odnosa, kao i da zaštite zajedničke interese, dodao je Ma.

Rudenko je tom prilikom visoko ocenio aktuelne rusko-kineske odnose. On je rekao da su bilateralni odnosi u najboljem periodu u istoriji, i da su bilateralna komunikacija na visokom nivou i saradnja u svim oblastima zadržavale pozitivnu tendenciju razvoja.

Rusija želi da sa Kinom postigne više rezultata u obostrano korisnoj saradnji između dveju zemalja, dodao je Rudenko.

Dve strane su takođe razgovarale o koordinaciji spoljne politike na multilateralnim platformama.

Dve strane su navele da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) igra važnu ulogu u zadržavanju regionalne bezbednosti i u zajedničkom razvoju, i da će Peking i Moskva dalje jačati koordinaciju i saradnju u razvoju ŠOS-a.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track