"KISINDŽER JE U DOGOVORU SA BAJDENOM POSETIO KINU" Miletić analizira susret: Manji je rizik kada svetske sile pričaju (VIDEO)
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir tv

"KISINDŽER JE U DOGOVORU SA BAJDENOM POSETIO KINU" Miletić analizira susret: Manji je rizik kada svetske sile pričaju (VIDEO)

Planeta -

Geopolitički izazovi koji leže pred budućnošću najviše proističu iz potrebe za pomirenjem velikih svetskih sila.

Među ključnim odnosima koji igraju ključnu ulogu u očuvanju svetskog mira jesu oni između SAD i Rusije, ali posebno između Amerike i Kine.

Upravo zbog toga, značajna je poseta Henrija Kisindžera, jednog od najcenjenijih svetskih diplomata, Kini. Kisindžer, koji je nekada bio američki državni sekretar, nedavno je stupio u stogodišnjicu svog života i tokom ove važne posete sastao se s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Si Điping, Henri Kisindžer
foto: AP Huang Jingwen

Geopolitički analitičari i stručnjaci smatraju da je ovaj susret prekretnica u odnosima između dve zemlje u godinama koje dolaze.

Gost "Usijanja" koji je odgonetnuo važnost i značaj ove posete je Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Miletić je prvo rekao da Kina i Amerika uzajamno zavise jedni od drugih.

- Oni imaju vrlo jasnu uzajamnu saradnju jer, još za vreme Klintona i Buša, postojala je strategija da Kina kupuje što više američkog duga na svetskom tržištu. Oni uzajamno zavise jedni od drugih. Ekonomija je i te kako važna za te dve zemlje, a uloga Kine je veća od uloge Rusije. Mi pamtimo Sovjetski Savez, a ova Rusija nema veze sa tim. Kina je ona koja je ekonomski motor, ne samo Azije, već i celog sveta. Atlantik više nije glavno mesto dešavanja trgovine, koliko je Pacifik. Te promene će biti zanimljivo pratiti - započeo je Miletić, pa dodao:

- Smatram da je rizik sve manji, kada sve više svetske sile pričaju. To je veoma kompleksan odnos, ali više verujem da će Kina i SAD pronaći dobar odnos za saradnju. Sve manje verujem u tenzije na Tajvanu. Doduše, izazovi sede u južnokineskom moru jer je Kina investirala mnogo u vojnu infrastrukturu vezano za Južnokinesko more.

00:50

KISINDŽER JE U DOGOVORU SA BAJDENOM POSETIO KINU Miletić analizira značaj: Manji je rizik, kada svetske sile pričaju

Potom je rekao da je Kisindžer dovoljno mudar da bi privatno otišao u Kinu i da je to sigurno u dogovoru sa čelnicima SAD:

- Oni hoće da naglase da to nije javna poseta, ali svi znaju da on sa 100 godina sigurno nije otišao u Kinu na turizam. Njegovo ime i prezime jasno govori da je on čovek koji je sigurno razgovarao sa predsednikom Amerike, kome je rekao da će otići u Kinu, pa će da pričaju. To je značajna poseta, čak i kada bi on došao kod nas to bi bila velika poseta. Kisindžer je veliki autoritet u javnosti kada uradi neki potez, a dovoljno su iskusni da bi on to uradio svojeinicijativno. Nije to momak od 20 godina koji je rešio da se dokazuje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track