Povodom odluke Rusije o izlasku iz sporazumo o izvozu žita iz Ukrajine u emisiji Usijanje gostovao je Darko Obradović iz centra za stratešku analizu.

stars-ep108segment-1.00-26-31-08.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Milioni ljudi su u ovom trenutku u riziku da umru od gladi samo zbog odluke Rusije. Ovde nije samo pitanje tranzita ukrajinskih brodova, nego i uništenje žitarica koje neće moći da se obnove. Odluka Rusije da obesmisli ceo sporazum dolazi iz njihove geostrateštke odluke - rekao je Obradović.

Podsetio je na politiku Rusije od 2021. godine:

- Ucenjivali su Evropu energentima 2021, pa su 2022. pretili da ćemo se smrznuti bez njihovog gasa, a sada to rade sa hranom. Rusija koristi hranu kao oružje i očekuje poslušnost od afričkih država. Postavlja se pitanje zašto im nije ranije isporučivala više žitatica. Oni računaju u da mogu nekom ucenom glađu da privole te države da glasaju u UN u njihovu korist.

Kurir teleivizija "ČEKA SE ODGOVOR ERDOGANA NA OŠTEĆENJE TURSKOG BRODA OD STRANE RUSIJE?!" Obradović: Koriste hranu kao oružje za ucenjivanje

Konstatovao je da vojne akcije Rusije nisu ograničene samo na Ukrajinu:

- Rusija ne seje smrt samo Ukrajini nego i u ostatku čovečanstva gde god to može. Videli smo akcije Izraela, Turske i Grčke koji su suprotno blokadi Crnog mora od strane Rusije, uplovili u ukrajinske luke i prevoze žito. Danas je pogođen silos prilikom čega je oštećen turski brod. Vidite da oni ni od čega ne prezaju i sada čekaomo odgovor Tajipa Erdogana.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud