Vadi Saluki, avgust 2006. godine Drugi libanski rat ostaće upamćen po tome što je u njemu posle 35 godina skinut oreol, srušen mit o neuništivosti tenka Merakava verzija Mk3 i Mk4 sa kojima su Izraelci krenuli da se obarčunaju sa Hezbolahom. Dvadeset i sedam godina kasnije posle desetina knjiga napisanih o tenkovima srušen je mit o neuništviosti britanskog ponosa tenka Čelindžer 2.

Istina, nekoliko merkava bilo je uništeno u Prvom libanskom ratu, ali i u vreme operacije Telik- britanski naziv za agresiju na Irak koja je započela 19. na 20. mart 2003 godine. Ali kome verovati? Onima koji su uništili tenk i bili su već tad proglašeni “lošim momcima”, a njima i onako neiko ne veruje jer su prokazani, piše TV Front.

U svakom slčaju desilo se i to da je nepobedivi i neuništivi izazivač “Čelindžer 2” uništen u poljima Zaporožja.

Prvo se pojavio jedan snimak, a onda i drugi detaljniji na kome se vidi da je na tenku otkinuta kupola.

tenk.jpg
Telegram/Рыбарь 
foto: TELEGRAM/РЫБАРЬ

Postoje tri verzije kako je uništen Čelindžer prema jednoj posao je odradila artiljerija sa kojom je tenk preczino pogođen. Za sada ostaje enigma da li je klasični artiljerijski projektil ili je u pitanju lasersko-vođeni projektil Krasonoplj M.

Druga opcija jeste da je tenk dobio pogodak protivoklopne rakete kornet. Ali ne jedne, nego možda čak nekoliko sa čela i sa boka i da su udari izvedeni istovremeno, kao u slučaju merkava u Libanu.

I treća opcija koja može da govori da je tenk stao na protivtenkovsku minu, ali je ta verzija najmanje verovatna.

Posada je navodno preživela. To tvrde i Britanci i Ukrajinci. U svakom slučaju tenk je uništen i veliki udarac.

Novi šok usledio je kada se oglasio i novopostavljeni ministar odbrane Ujedinjenog Karaljevstva Grant Šaps koji je u razgovoru za Skaj Njuz huktao i uzdisao na pomen tenka Čelindžer 2 i da Britanija koja je Ukrajini donirala 14 tenkova, a isporučila samo 6 više neće slati zamenu za uništene tenkove. Tako da će Ukraina zapravo ostati sada na 13 tenkova Čelindžer, a svakim kvarom i uništenjem ostaće na bojnom polju. Šarp je dodao da se tvakve stvari dešavaju kao i da je razgovarao sa njima kako vojno pomoći na drugačiji način.

Inače u svom obraćanju Šaps je naveo da je tenk Čelindžer 2 pogodila ruska artiljerija i to čak dva puta. prvi put, i drugi put kada je tenk spremao odgovor.

Inače ovo nije prvi gubitak tenka Čelindžer 2, već se jedan desio mnogo ranije i to 2007 godine, ali Britanci uprkos pisnju medija nisu to nikada priznali.

Gubici Čelindžer koji nikad nisu bili priznati

Pomenuti incident o kome su pisali i naši vojni časopisi dogodio se u proleće 2007 godine u gradu Al Amra kada su irački ustanici lansirali raketu iz ručnog raketnog bacača RPG-29, koji je probio donju čeličnu ploču- O tome je pisao i britanski Dejli Telegraf.

Dejli Telegraf u svom tekstu zapisao je da je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva tvrdilo da je napad iz aprila meseca 2007 koji je probio oklop tenka bio prvi te vrste u četiri godine rata u Iraku.

Ali prema pisanju Dejli Telegrafa još jedan Čelindžer 2 je probijen protivoklopnom raketom u avgustu 2006 tokom napada koji je odneo deo stopala jednog vojnika i povredio nekoliko drugih.

Porodica povređenog vojnika tada je optužila je Vladu za zataškavanje i zahtevala da zna zašto vojnici na tenkovima Čelendžer 2 nisu bili upozoreni na nedostatke oklopa tenka.

Lijam Foks, tadašnji sekretar za odbranu u senci (konzervativac), rekao je da će pitati vladu koju su tad držali laburisti zašto je Ministarstvo odbrane (MoD) očigledno obmanulo javnost kada je reč o vremenu prvog incidenta u kojem je probijena izuzetno snažni oklop Čelindžera.

„Očigledno, nijedan oklop nije neuništiv i nema sumnje da pobunjenici imaju sve sofisticiraniju tehnologiju, ali je važno za održavanje poverenja javnosti da Ministarstvo odbrane i Vlada govore istinu britanskoj javnosti”, rekao je tada Foks.

Telegraf navodi da Čelindžer 2 važi za jedan od najsofisticiranijih tenkova na svetu, a oni koje britanska vojska koristi u Iraku napravljeni su od Dorčester oklopa, čiji je sastav strogo poverljiv. Tenk je takođe opremljen eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA) na svom prednjem delu koji bi trebalo da odbije svako oružje ispaljeno na njegov trup.

Ministarstvo odbrane je kako je naveo Dejli Telegrad tada konačno potvrdio da je oklop tenka probijen prošlog avgusta i saopštilo da je sprovedena istraga kako bi se otkrilo zašto se čini da ERA nije uspela sačuva tenk. Međutim, odeljenje je odbilo da komentariše svoje nalaze, pozivajući se na bezbednosne razloge.

U avgustovskom napadu, koji se dogodio tokom operacije hapšenja vodećeg pobunjenika u gradu Al-Amarah, u južnom Iraku, Čelindžer je oštećen kada je ruska raketa granata kao RPG-29, prpobila ERA oklop i prodrla na mesto vozača. Tokom napada, vojnik Šon Čens, 20-godišnjak koji je služio u Kraljičinim kraljevskim husarima, izgubio je polovinu levog stopala, a još dva člana posade su povređena. Komandir jedinice opisao je trenutak kada je tenk pogođen projektilom u pismu koje je napisao ranjenom vojniku u martu.

„Sećam se da sam vide i pomislio: ‘O Hriste, to je loše.’

„Dok je udario u trup, podigao me je udarni talas eksplozije i bacio na zadnji zid kupole. Eksplozija mi je opržila obrve i lagano opekla lice. Tenk je bio pun jedkog dima i isparenja. Postao sam svestan da vičem, ‘Pogođen sam, pogođen sam. Noga mi je otkinuta.’

Portparol MO Velike Britanije povodom ovog slučaja je rekao: „Nikada nismo tvrdili da je Čelindžer 2 neprobojan. Nema govora o zataškavanju. Svaka sugestija da je ovo bio prvi uspešan napad na tenk Čelindžer 2 data je u dobroj nameri na osnovu informacije dostupnih u to vreme.

Dana 6. aprila 2007, prvi Čelindžer 3 je oštećen bombom pored puta u Basri. U tom napadu jedan vojnik je izgubio obe noge. Detalji incidenta objavljeni su tek 23. aprila 2007, kada ne britansko ministarstvo odbrane tvrdilo: “Ovo je bio prvi uspešan napad na Čelindžer 2. To je prva bomba koja ga je oštetila.”

Oklop tenka Čelindžer 2

Inače britanska filozofija tenkovske škole posle Drugog svetskog rata primat je davala oklopno zaštitit tenka nad pokretljivošću. To je primenjeno bilo i kod tenka Čelindžer 1 i 2. O tenku smo već govorili, a ovde ćemo se malo fokusirati na oklop. Tenk Čelindžer 2 koristi prema britanskim podacima oklop druge generacije, koji pruža dobru zaštitut od svih vrsta protivoklopnog oružja kumulativnih bojevih glava i protivoklopnih raketa.

U pitanju je Čhobham oklop koji je dobio naziv po mestu u Engleskoj i koji se počeo razvijati krajem 1960 tih godina. prvi je iz serije višeslojnih oklopa koji su poznati i kao sendvič, gde se koristi i titanijum kao kompozitni materijal. Neke procene govore neivo zaštitie ovog oklopa je tri puta veća od klasičnog čeličnog. Čhobham oklop osim tenkova familije Čelindžer imaju i tenkovi Lekloerk, Abrams.

Takav oklop se ne može savijati pa zato su kupole pravljene varenjem čeličnih ploča, koje su zakočene. Nivo zaštite na čelu iznosi od 600 do 1000 mm od kumulativnih i 959/1150 mm u zaštiti od projektila APFSDS/HEAT na kupoli.

Kurir.rs/TV Front