UKRAJINA TVRDI DA SVE VIŠE RUSKIH VOJNIKA ŽELI DA SE PREDA: Nagrada od 2 miliona za MiG legenda, ali suma je SVAKAKO VELIKA
Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

novi detalji

UKRAJINA TVRDI DA SVE VIŠE RUSKIH VOJNIKA ŽELI DA SE PREDA: Nagrada od 2 miliona za MiG legenda, ali suma je SVAKAKO VELIKA

Planeta -

Portparol ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov tvrdi da sve više ruskih vojnika želi da se preda ukrajinskim snagama.

Jusov je odbacio kao "legendu" tvrdnju da će vojska platiti 2 miliona dolara svakom ruskom pilotu koji preda borbeni avion MiG Ukrajini, ali je dodao da će svakako biti nagrada.

Inicijativa ukrajinskog ministarstva odbrane "Želim da živim" treba da podstakne ruske vojnike da se predaju i izbegnu smrt na bojnom polju.

Najveći uspeh programa bila je operacija ukrajinskih obaveštajaca "Sinica" koja je namamila ruskog pilota Maksima Кuzminova (28) da doleti helikopterom Mi-8 i preda vazduhoplov ukrajinskim snagama.

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da je njegova nagrada bila oko 500.000 dolara.

- Posle uspešne operacije "Sinica" povećao se broj vojnika ruske vojske koji sada razmišljaju o sličnom scenariju. Skok prijava za državni program "želim da živim" bio je oko 70 odsto za jedan dan - rekao je Jusov za radio Svoboda.

(Kurir.rs/Svoboda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track