SUROVIKIN OPET NA VAŽNOM ZADATKU: Prve fotografije MOĆNOG RUSKOG GENERALA na dužnosti posle oružane pobune Vagnera (FOTO)
Foto: Facebook printscreen

novi detalji

SUROVIKIN OPET NA VAŽNOM ZADATKU: Prve fotografije MOĆNOG RUSKOG GENERALA na dužnosti posle oružane pobune Vagnera (FOTO)

Planeta -

Moćni ruski general Sergej Surovikin, koji je nestao iz javnosti nakon oružane pobune Vagnera, viđen je na dužnosti posle dugo vremena.

Surovikin (56) se trenutno nalazi u Alžiru na čelu delegacije ruskog ministarstva odbrane gde je poslat da se navodno sastane sa vojnim vrhom države. Komersant navodi da poseta ruske delegacije znači da Moskva pridaje veliki značaj istočnom pravcu u sprovođenju spoljne politike.

- Očigledno je da Surovikinu ostaje poverenje na najvišem nivou, a moguće je da je putovanje generala povezano sa njegovim budućim imenovanjem na funkciju koja će biti povezana sa radom u istočnom pravcu - rekao je izvor Komersanta.

Prve fotografije Surovikina na dužnosti posle nekoliko meseci objavljene su na Fejsbuk nalogu džamije Abd al-Hamid Ben Badis u Oranu gde je navedeno da je bogomolju posetila "visoka ruska delegacija" koju su primili direktor verskih poslova i zadužbina i imam.

Zanimljivo je da je Surovikin tokom posete bio u civilnoj odeći.

General Sergej Surovikin od marta do decembra 2017. godine bio je komandant grupe Oružanih snaga Rusije u Siriji. Surovikin je 31. oktobra 2017. godine postavljen na dužnost vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, a 8. oktobra 2022. za komandanta Združene grupe ruskih snaga u vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Surovikina 11. januara 2023. godine sa mesta komandanta ruskih snaga u Ukrajini i na tu funkciju imenovao načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova. Surovikin je postao zamenik komandanta.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, rekao je u maju da će Surovikin nadgledati dijalog između Oružanih snaga Rusije i te privatne vojne kompanije o pitanju snabdevanja municijom. Vagner je 23. juna 2023. godine pokrenuo oružanu pobunu, a istog dana je objavljen snimak na kome se Surovikin obraća plaćenicima i poziva ih se vrate u baze.

Surovikin je 24. juna prestao da se pojavljuje u javnom prostoru.

Njujork tajms, pozivajući se na podatke američke obaveštajne službe, tvrdi da je Surovikin znao za pripremu pobune čija je svrha bila smena rukovodstva ruskog ministarstva odbrane.

Mediji su 22. avgusta, pozivajući se na nezvanične izvore, javili da je Surovikin razrešen dužnosti vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Moskva nije zvanično objavila njegovu ostavku, ali u septembru su fotografija i biografija generala uklonjeni sa sajta Ministarstva odbrane.

Nedavno su mediji, takođe nezvanično, preneli da je Surovikin imenovan za šefa Kordinacionog komiteta Zajednice nezavisnih država za pitanja protivvazdušne odbrane.

Zvanične potvrde za sada nema.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track