ZELENSKI PROGLASIO VELIKU POBEDU: Kleščejevka je pala, najteži udarac za Ruse od početka ofanzive Ukrajine, sad drži Bahmut u šaci
Foto: Printscreen/Telegram

pomak na frontu

ZELENSKI PROGLASIO VELIKU POBEDU: Kleščejevka je pala, najteži udarac za Ruse od početka ofanzive Ukrajine, sad drži Bahmut u šaci

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u nedelju da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine osvojili selo Kleščejevku kod Bahmuta!

Кomandant kopnene vojske Aleksandar Sirski takođe navodi da su pripadnici ukrajinskih snaga osvojili strateški ključno mesto na prilazu Bahmutu.

- Кleščejevka je očišćena od Rusa i oslobođena od strane snaga 80. odvojene vazdušno-jurišne brigade i 5. odvojene jurišne brigade odnosno Združene jurišne brigade Nacionalne policije Ukrajine "Ljut" - napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak pripadnika ukrajinskih snaga koji je navodno nastao u nedelju u Kleščejevki, a na kome se vide vojnici koji su raširili državnu i zastave svojih jedinica.

ZAŠTO JE KLEŠČEJEVKA VAŽNA?

Kleščejevka je strateški važna jer se nalazi na visoravni koja omogućava kontrolu Bahmuta, koji se nalazi u niziji, ali i pruge i puteva koji su ključni za snabdevanje ruskih trupa na tom delu fronta.

Pripadnici Vagnera zauzeli su strateški važno područje Kleščejevke, udaljeno oko osam kilometara od Bahmuta, krajem decembra prošle godine, ali sada se Ukrajinci imaju priliku da preseku ruske linije.

Ukrajina je u petak zvanično saopštila i da je nadomak Bahmuta zauzela i selo Andrejevku.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, podsetimo, razvio je 20. maja rusku zastavu u Bahmutu i proglasio pobedu nad ukrajinskim snagama. Jedinice Vagnera su se nakon osvajanja grada povukle i predale položaje regularnim snagama.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu.

Bitka za Bahmut, verovatno najkrvavija od početka rata, počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine. Krvava borba je prema navodima ruskih medija trajala čak 224 dana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track