Sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Pojas Gaze ulazi u humanitarnu katastrofu, bolnice su bez lekova, a goriva za agregate ima za još nekoliko dana. Tel Aviv naglašava da nema struje i vode za Gazu dok se ne puste svi taoci.

Hamas je poručio da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu. Parlament Izraela izglasao ratni kabinet. Američki državni sekretar Entoni Blinken u Izraelu je poručio da dokle god postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam.

00.00 - Istekao ultimatum Izraela

U ponoć je istekao rok koji je Izrael dao stanovnicima Gaze da se evakuišu.

22.18 - Dve evropske funkcionerke sprovedene u sklonište

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropskog parlametna Roberta Mecola sprovedene su večeras u sklonište, pošto su se oglasile sirene za uzbunu u Tel Avivu,

Njih dve će “izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom“, navodi se u saopštenju EK.

21.01 - Ističe izraelskih ultimatum stanovnicima Gaze

Stanovnici Gaze počeli su da napuštaju sever i da se povlače ka jugu.

Na autoputu koji vodi ka južnom delu Gaze danas su snimljene kolone vozila, ali i meštani koji peške idu ka jugu.

profimedia0813419669.jpg
MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia 
foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Povlačenju u drugi deo Gaze prethodila je naredba Izraela da se evakuišu u roku od 24 sata. Taj rok polako ističe, a ono što sledi posle toga i dalje je neizvesno.

19.51 - Poginuo snimatelj Rojtersa, ima povređenih novinara

Snimatelj agencije Rojters Isam Abdalah ubijen je dok je radio u južnom Libanu, kada je granata pala na skup novinara koji su pratili sukobe duž granice Izraela i Libana.

Još dva Rojtersova novinara povređena su u napadu, a povređena su i dva novinara Al Džazire.

issam-abdullah.jpg
Printscreen/Instagram 
Snimatelj Isam Abdalah foto: Printscreen/Instagram

19.15 - Izrael izvršio napad na Liban, gađani položaji Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode nove napade dronovima na lokacije Hezbolaha u Libanu.

Napad je usledio usred sukoba na severnoj granici, pošto je teroristička grupa otvorila vatru na brojne položaje vojske.

Ranije danas eksploziv je oštetio deo bezbednosnog zida, a očigledno je presretnut dron.

18.27 - Izraelski tenkovi napali Gazu

Izraelske trupe izvele su lokalne racije u pojasu Gaze, saopštile su u petak Izraelske odbrambene snage.

Pešadijske i tenkovske jedinice izraelske vojske učestvovale su s ciljem lociranja raketnih posada i talaca, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskom brifingu.

Najmanje 120 talaca se nalazi u Gazi, saopštila je vojska.

Ovo bi moglo značiti početak kopnene ofanzive na Gazu.

17.50 - Otac u Izraelu spasao ćerku koju nije video 6 godina

Neta Portal (22) je devojka koju su teroristi Hamasa upucali šest puta kada su upali u Kfar Azu na jugu Izraela. Ranjena je uspela da kontaktira oca koji ju je spasao, iako nisu šest godina razgovarali.

17.40 - Razmena vatre na granici Izraela i Libana, oglasila se vojska

Izraelski javni radio je javio da su stanovnici Hanite u severnom Izraelu zamoljeni da ostanu u svojim kućama zbog straha da su militanti prešli na izraelsku teritoriju.

17.15 - Navodni tajni Hamasov lavirint ispod Gaze

Izrael tvrdi da napada delove tajnog lavirinta tunela koji je izgradio Hamas ispod Gaze, nastavljajući odmazdu za subotnji prekogranični napad palestinske islamističke grupe.

"Zamislite pojas Gaze kao jedan sloj za civile, a zatim drugi sloj za Hamas. Pokušavamo da dođemo do tog drugog sloja koji je Hamas izgradio. Ovo nisu bunkeri za civile u Gazi. To je samo za Hamas i druge teroriste, tako da oni mogu da nastave da ispaljuje rakete na Izrael", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u četvrtak.

16.42 - Raketa Hamasa pogodila stambeno naselje u centralnom Izraelu, povređena žena

Jedna osoba ranjena je nakon što je raketa lansirana iz Pojasa Gaze pala na stambeno naselje u centralnom izraelskom gradu Rehovotu.

Hitna pomoć prevezla je ženu koja u 30-im godinama koja je povređena od gelera.

Slike sa lica mesta pokazuju da je raketa udarila u put, nanevši štetu obližnjim kućama.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad.

16.09 - Putin: Moskva spremna da bude posrednik u rešavanju izraelsko-palestinske krize

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da Moskva spremna da bude posrednik u rešavanju palestinsko-izraelske krize.

Putin je na samitu Zajednice nezavisnih država u Biškeku istakao da je neophodno tražiti mirno rešenje sukoba i da jednostavno nema alternative, prenosi RIA Novosti.

"Gubici među civilima su apsolutno neprihvatljivi. Sada je najvažnije zaustaviti krvoproliće", rekao je Putin.

Ponovio je da smatra da je zaoštravanje na Bliskom istoku posledica neuspele politike SAD, koje, kako je ocenio, nisu ni pokušale da traže načine da izglade protivrečnosti između strana.

"Bliskoistočni kvartet međunarodnih posrednika nije upotrebljen. Pod izmišljenim izgovorima, SAD su zapravo blokirale ovaj format, koji je bio jedinstven i imao mandat odobren relevantnom rezolucijom UN", istakao je predsednik Rusije.

Putin smatra da je pokušano da uz pomoć određenih ekonomskih podsticajnih mera bude rešen politički problem, duboko ukorenjen, a to je stvaranje nezavisne palestinske države.

15.20 - Palestinsko ministarstvo: Ubijeno gotovo 1.800 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je 1.799 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, dok je 6.388 osoba povređeno.

15.00 - Ostin: SAD spremne za slanje dodatne vojne pomoći Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je Pentagon spreman da pošalje dodatnu vojnu pomoć Izraelu ako bude bilo neophodno, kao i da Izrael ima "gvozdenu podršku" Vašingtona.

Ostin je tokom zajedničke konferencije za medije sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galanom rekao da se municija, kapaciteti vazdušne odbrane i druga oprema i resursi "brzo dopremaju" u Izrael.

"Američko Ministarstvo odbrane je u potpunosti spremno da pošalje dodatna sredstva ako bude neophodno. Američka podrška Izraelu je gvozdena i želim da to bude kristalno jasno", rekao je Ostin, prenosi Rojters.

On je istakao da je došao u Izrael u znak solidarnosti sa porodicama koje ''preživljavaju noćnu moru na javi'', jer ne znaju sudbinu svojih članova, prenosi Gardijan.

''Ovo nije vreme za neutralnost, ili lažno izjednačavanje, ili za izgovore za neoprostivo. Nikada nema opravdanja za terorizam, a to je posebno tačno nakon ovog divljanja Hamasa'', rekao je Ostin i dodao da palestinska militantna grupa Hamas ne predstavlja palestinski narod.

14.28 - Hamas ispalio rakete dometa 250 km

Hamas je u petak prema navodima izraelskih medija lansirao raketu Ajaš 250 iz Gaze na sever Izraela koja je letela oko 250 kilometara.

Čini se da je to najdalja lokacija koju je Hamas gađao otkako su borbe počele prošlog vikenda.

13.58 - Pojavio se snimak napada na izraelskog diplomatu

Izraelski diplomata u Кini izboden je u petak u napadu za koji još nije utvrđeno da li ima veze sa terorizmom.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je napad i navelo da je diplomata prebačen u bolnicu na lečenje i da je u stabilnom stanju.

Više o tome OVDE

13.34 - Hezbolah spreman za borbu

Libanski pokret Hezbolah koji podržava Iran kaže da je spreman da se pridruži Hamasu u ratu protiv Izraela kad za to bude pravi trenutak.

- Potpuno smo spremni! Kada dođe vreme za akciju mi ćemo je preduzeti- rekao je zamenik šefa Hezbolaha Naim Кasem na propalestinskom skupu u južnom predgrađu Bejruta.

Hezbolah će prema njegovim rečima "biti na oprezu" zbog američkih vojnih brodova poslatih u Sredozemno more u blizini Izraela sa ciljem da odvrati libansku militantnu grupu od napada na Izrael dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

- Vaši bojni brodovi nas ne zanimaju! Vaše izjave na s ne plaše - rekao je Кasem na mitingu.

Više o tome klikom OVDE

13.20 - Zatvorena picerija koja se rugala izraelskim žrtvama

Izraelska vojska zatvarila je piceriju u Huvari na Zapadnoj obali zbog reklame kojom se navodno narugala starijoj ženi iz Izraela koja je bila talac u Pojasu Gaze.

Prethodno je grupa izraelskih doseljenika pokušala da razlupa piceriju. Izraelska vojska i snage granične policije stigle su na mesto incidenta i rasterale naseljenike dok su dvojicu pritvorile.

13.00 - Hamas gađao međunarodni aerodrom

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da granatira međunarodni aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu.

- Brigade Al-Kasam granatiraju aerodrom "Ben Gurion" kao odgovor na deložacije i napade na civile - navodi se u saopštenju Hamasovog vojnog krila.

12.55 - Zatvorena vojna zona na severu Izraela

Izraelske odbrambene snage proglasile su neka područja u severnom gradu Metula zatvorenom vojnom zonom.

Naređenje je izdao načelnik severne komande IDF. Armijski radio prenosi da se zatvorena vojna zona odnosi samo na delove grada u blizini granične ograde sa Libanom.

Mole se stanovnici koji su poslednjih dana napustili grad da se ne vraćaju.

12.50 - Putin o mogućem kopnenom napadu na Pojas Gaze

Ruski predsednik je prokomentarisao moguću kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

- Upotreba teške tehnike od strane Izraela u okviru kopnene operacije u Gazi u stambenim naseljima je složena stvar, bremenita ozbiljnim posledicama, a bez opreme je još teže izvesti takvu operaciju - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Više o tome OVDE

12.00 - Sprema se kopnena invazija

Izraelska vojna vozila prema nezvaničnim informacijama zauzimaju položaj blizu izraelske granice s Pojasom Gaze.

11.50 - Ursula fon der Lajen u Izraelu

Predsednica EK stigla je u petak u Tel Aviv.

- Došla sam sa predsednicom EP da izrazimo solidarnost sa izraelskim narodom nakon užasnog terorističkog napada Hamasa - napisala je Ursula fon der Lajen na svom nalogu na društvenoj mreži X.

11.45 - Izraelska vojska baca letke upozorenja nad Gazom

IDF baca letke širom severnih oblasti Pojasa Gaze upozoravajući Palestince da se evakuišu prema jugu.

Vojska je dala rok od 24 sata da se stanovnici i osoblje UN ekavkuiu i upozorila da svako ko ostane rizikuje život.

11.36 - Napadnut i Sderot

Dve rakete su pogodile Sderot. Trenutno nema izveštaja o povređenima.

- Jedna raketa je direktno pogodila zgradu - saopštila je opština.

Oko 70 odsto stanovnika grada je evakuisano.

11.00 - Hamas ispalio 150 raketa na Aškelon

Sirene za uzbunu ponovo su se nešto posle 10 sati po lokalnom vremenu oglasile u zapadnom izraelskom gradu Aškelonu nakon što je veliki broj projektila navodno ispaljen iz Pojasa Gaze.

Hamas je saopštio da je ispalio 150 raketa na Aškelon. Lokalni mediji da se na nebu iznad grada vidi dejstvo Gvozdene kupole.

Više o tome OVDE

10.20 - Veliki protest u Jordanu

Hiljade ljudi okupilo se u jordanskoj prestonici Amanu na demonstracijama podrške Palestincima usred izraelskih vazdušnih udara na Gazu u znak odmazde za smrtonosni napad Hamasa.

Više od 10.000 ljudi okupilo se u centru Amana u blizini Velike Huseinove džamije odgovarajući na poziv jordanske Muslimanske braće, kao i nekoliko levičarskih i omladinskih grupa.

Demonstranti koji su pokušavali da stignu do jordanske granice sa Zapadnom obalom pod kontrolom Izraela sukobili su se sa policijom koja je koristili suzavac.

Slični protesti očekuju se u Libanu i Siriji i drugim arapskim zemljama nakon popodnevne molitve u petak.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se na trgu Tahrir u centru Bagdada da pokažu podršku Palestincima i protestuju protiv Izraela. Protest je sazvao uticajni šiitski sveštenik i politički lider Muktada al Sadr.

10.12 - Iranski šef diplomatije na sastanku sa liderom Hezbolaha

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian doputovao je u Bejrut.

Izrelski mediji navode da se Abdolahian sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom.

10.03 - Izraelski diplomata u Кini izboden u mogućem terorističkom napadu

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je službenik u izraelskoj ambasadi u Pekingu napadnut u petak.

Napad se nije dogodio u zoni kompleksa ambasade. Zaposleni se nalazi na bolničkom lečenju i stabilnog je stanja.

Pozadina napada se istražuje.

9.58 - Šef Pentagona na sastancima sa ratnom vladom u Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin doputovao je u Tel Aviv kako bi se sastao sa zvaničnicima vlade i iz prve ruke video nešto od američkog oružja i bezbednosne pomoći koju je Vašington isporučio Izraelu.

Visoki zvaničnik odbrane kaže da su SAD već dale Izraelu bombe malog prečnika i rakete presretače za svoj sistem Gvozdena kupola. Očekuje se da nova količina naoružanja stigne u petak.

9.47 - Hamas tvrdi da je 13 talaca nastradalo u izraelskom napadu

Hamas tvrdi da je 13 talaca koje drži u Pojasu Gaze ubijeno tokom proteklog dana u izraelskim vazdušnim napadima.

Palestinska militantna grupa tvrdi da među 13 talaca ima i stranaca.

Beruje se da su pripadnici Hamasa tokom napada na južni Izrael prošlog vikenda odveli oko 200 ljudi u Pojas Gaze gde ih drže kao taoce.

Izraelska vojska kaže da je do sada obavestila porodice 97 Izraelaca koje je grupa uzela za taoce.

9.03 - Upozorenje zbog "dana besa"

Bi-Bi-Si prenosi da su izraelsko ministarstvo spoljnih poslova i Savet za nacionalnu bezbednost izdali zajedničko saopštenje pozivajući sve Izraelce u inostranstvu da danas preduzmu dodatne mere predostrožnosti.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost pokušaja napada na Izraelce i Jevreje odnosno uličnih akcija koje bi mogle rezultirati nasiljem.

Lokalni mediji navode da će danas biti pojačane bezbednosne mere u izraelskim diplomatskim misijama širom sveta.

Izraelcima u inostranstvu se savetuje da budu na oprezu i da se klone protesta i demonstracija odnosno da provere kod lokalnih bezbednosnih službi o mogućim protestima ili neredima u njihovoj blizini.

Hamas je prethodno, podsetimo, pozvao svoje pristalice širom sveta da organizuju "dan besa" u petak.

8.46 - Oglasio se Hamas nakon upozorenja IDF

Hamas poručuje stanovnicima Gaze da ne napuštaju svoje domove nakon što je izraelska vojska upozorila civile da se evakuišu.

Militantna grupa optužila je u saopštenju Izrael da se upušta u "psihološki rat" slanjem poruka u kojima se palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama govori da se evakuišu na jug .

- Okupacija pokušava da širi i kruži lažnu propagandu na različite načine sa ciljem da stvori konfuziju među građanima i potkopa stabilnost našeg unutrašnjeg fronta - navodi se u saopštenju.

8.15 - Turska posreduje u oslobađanju zatvorenika

Brojne zapadne zemlje zatražile su od Turske da posreduje u razmeni zarobljenika, a Ankara ima plan za proces koji će početi sa oslobađanjem žena, piše list Hurijet.

- Mnoge države, posebno zapadne, obratile su se Ankari sa zahtevom da se zauzmu za svoje građane. U tom kontekstu Turska je kontaktirala Hamas na različitim nivoima i izdavala upozorenja kao u slučaju Izraela - navodi se u publikaciji.

Hurijet navodi da je cilj Ankare je pre svega spase građane različitih zemalja i civile.

- Razmena zarobljenika nije laka stvar. Dobijene informacije ukazuju da je Hamas postavio niz uslova. Ankara će nastaviti sa svojim naporima, međutim, svetsko javno mnjenje takođe mora da izvrši pritisak. Na dnevnom redu je pitanje postepenog sprovođenja procesa koji će početi prvenstveno sa ženama - pojašnjava izdanje.

8.04 - Opšta panika u Gazi nakon upozorenja Izraela

Naredba za evakuaciju iz severne Gaze izazvala je nalet panike.

- Ovo je haos! Niko ne razume šta da radi - kaže za AP službenik palestinske agencije UN za izbeglice u gradu Gazi Inas Hamdan dok je pakovala torbe za evakuaciju.

Navodi da osoblju UN u gradu Gazi i severnom delu Gaze rečeno da se evakuiše na jug u Rafu.

Nebal Farsak, portparolka palestinskog Crvenog polumeseca u gradu Gazi, navodi da nema šanse da više od milion ljudi bude bezbedno prebačeno tako brzo:

- Zaboravite na hranu, zaboravite na struju, zaboravite na gorivo... Jedina briga sada je samo hoćeš li preživeti. Šta će biti sa našim pacijentima? Imamo ranjene, stare, decu koja su u bolnicama...

Farsak je rekla da mnogi medicinari odbijaju da evakuišu bolnice i napuste pacijente. Umesto toga, kako je rekla, pozvali su kolege da se pozdrave.

Dopisnik Al džazire Safvat al-Кalou kaže da njegovi rođaci pokušavaju da shvate gde uopšte mogu da odu ako se presele na jug:

- Više od milion Palestinaca je u panici. Zbunjeni su i nemaju plan i ne razumeju šta da rade. Sada me moja deca pitaju: "Gde da idemo?" Rekao sam da ne znam.

8.01 - Rok za evakuaciju ističe u ponoć

Izrael je naredio stanovništvu i trupama UN na severu Pojasa Gaze da se u roku od 24 sata prebace na južni deo.

To je potvrdio zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

- Nešto pre ponoći u četvrtak šefovi Кancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova i timova Odeljenja za bezbednost u Gazi obavešteni su od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci da bi celokupno stanovništvo Gaze severno od Vadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata - rekao je Dužarik.

Više o tome OVDE

7.36 - Za noć pogođeno 750 meta

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tokom noći izvele vazdušne napade na oko 750 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim terorističkim grupama u Pojasu Gaze.

Među metama je bilo 12 višespratnih tornjeva za koje IDF kaže da sadrže imovinu Hamasa. Vojska navodi i da je pogodila tri operativca Hamasa odgovorna za minobacačku vatru na Izrael poslednjih dana.

- Trojka je locirana u vojnom komandnom centru u gradu Gaza - navodi IDF.

Druge mete uključuju tunele, vojne komplekse, rezidencije viših članova koji se koriste kao vojni komandni centri, skladišta oružja i komunikacione prostorije, navodi ID.

7.27 - Otkriven poligon Hamasa

Si-En-En navodi da je Hamas koristio poligon u blizini prelaza Erez u poslednje dve godine za obuku za smrtonosni napad na južni Izrael.

Video snimci terorističke grupe pokazuju kako teroristi Hamasa treniraju paraglajderima i simuliraju napade na izraelsku vojnu i civilnu infrastrukturu.

7.00 - Izrael upozorio Palestinace da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

"Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju", navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

"Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja", rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

6.55 - Broj mrtvih u Gazi premašio 1.500

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je 1.537 Palestinaca ubijeno, a još 6.612 je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na pojas od početka borbi 7. oktobra.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir TV DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM