Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, saopštile su da planiraju napad na Pojas Gaze sa kopna, mora i iz vazduha, a BBC navodi da još uvek nije poznato kada će se dugo najavljivana kopnena ofanziva i desiti.

Britanski medijski servis navodi da se izraelski vojnici okupljaju u blizini Pojasa Gaze uoči kopnene ofanzive, a tamo ih je juče popodne obišao premijer Benjamin Netanjahu.

izrael.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia 
foto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na video snimku vidi se kako Netanjahu, koji nosi pancirni prsluk, razgovara sa teško naoružanim vojnicima u naseljima koja su prošle subote bile meta napada pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas prilikom njihovog upada na jug Izraela.

- Jeste li spremni za ono što sledi? Stiže još toga - kazao je Netanjahu prilikom susreta sa trupama.

BBC podseća da je milionima stanovnika Pojasa Gaze rečeno da se evakuišu iz severnog dela tog regiona, a oni koji nemaju automobile bežali su i pešice.

Njujork tajms, s druge strane, tvrdi da je izraelska invazija prvobitno planirana za ovaj vikend, ali da je odložena zbog vremenskih uslova koji otežavaju izraelskim pilotima i operatorima dronova da pružaju vazdušnu zaštitu kopnenim trupama.

(Kurir.rs/BBC/New York Times)