OVO JE NAJTRAGIČNIJA ŽRTVA U GAZI: Doktor telo nerođene bebe spušta na telo majke, a pored nje leže ubijene sestrice (FOTO)
Foto: Profimedia

OVO JE NAJTRAGIČNIJA ŽRTVA U GAZI: Doktor telo nerođene bebe spušta na telo majke, a pored nje leže ubijene sestrice (FOTO)

Planeta -

To je trebalo da bude najradosniji trenutak kada majka privija na grudi svoju tek rođenu ćerku. Ali umesto toga, bolnička soba je bila tiha dok je doktor pažljivo stavljao telo nerođene bebu, ne veće od njegovih dlanova, na telo njene majke.

Ova beba, posthumno nazvana Fatima - što na arapskom znači "sjajna" - ubijena je zajedno sa svojom majkom i njenim dvema sestrama u izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafah, na granici Gaze sa Egiptom, rekli su palestinski lekari.

Izrael, Gaza, beba, Arij Marwan Al-Banna
foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Njena majka Aridž Marvan al-Bana, u sedmom mesecu trudnoće, i njene ćerke Sara i Samja, obe mlađe od 10 godina, poginule su na licu mesta, rekli su užasnuti lekari. Lekari u bolnici Nadžar u Rafi rekli su da su očajnički pokušavali da spasu nerođeno dete, ali nisu uspeli.

Lekari su pažljivo umotali njeno sićušno telo u improvizovanu belu torbu, vezujući oba kraja, u tišini. A onda je lekar pažljivo odneo bebu tamne kose ka njenoj majci, koja je već bila smeštena u crnu torbu.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, bolnica, Najjar, Najjar hospital
foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Aridž je mesecima čekala da upozna svoju ćerku - pitajući se kako će izgledati njen osmeh i kako će zvučati. Ali bombe su rasturile ovu malu porodicu. Njihovi preživeli rođaci nikada neće videti Fatimu, Saru i Samju kako rastu. Aridž je učinila sve što je mogla da sačuva svoju decu u ratom Gazi razorenoj nemilosrdnim napadima izraelskih vazdušnih snaga.

Nakon što je izraelska vojska upozorila stanovništvo sa severa pojasa Gaze da se evakuiše u južne 'bezbedne zone', trudna majka je zgrabila svoje dve male ćerke i šta god je mogla i pobegla u kuću svojih roditelja. Mislila je da će biti bezbedna u južnom gradu Rafi nakon što im je Izrael rekao da je jug 'bezbedna zona'. Ali Aridž i njene ćerke poginule su na licu mesta nakon što je njihova kuća pogođena u izraelskom vazdušnom napadu, rekli su lekari.

Izrael je saopštio da napada teroriste Hamasa gde god da se nalaze u Gazi, opisujući ih kao "mrtvake koji hodaju" i optužio vođe i borce grupe da se kriju među civilima. Izraelska vojska je u četvrtak saopštila da je uništila mesto za lansiranje raketa i tunele, tvrdeći da je "eliminisano više od 10 terorista“.

Ali izraelski vazdušni napadi nastavili su da uništavaju čitava naselja širom gusto naseljene teritorije, ostavljajući smrt i razaranja za sobom. Danas su brutalno bombardovane lokacije širom Pojasa Gaze, uključujući delove juga koje je Izrael proglasio „bezbednim zonama“. Iscrpljeni Palestinci očajnički su tragali po ruševinama svojih domova za voljenima, a njihovi krici su se prolamali dok su pronalazili tela svoje dece, žena i roditelja.

Izrael, rat u Izraelu
foto: AP Abed Khaled;

U skoro dve nedelje otkako je Izrael počeo sa bombardovanjem kao odgovor na razorni napad Hamasovih terorista u kojem je ubijeno 1.300 ljudi, hiljade domova je uništeno širom enklave, a ubijeno je 3.785 Palestinaca, uključujući 1.524 dece. A doktori kažu da vode unapred izgubljenu bitku protiv nedostatka lekova, vode i goriva da bi bolnice mogle da rade.

Osmoro dece uzrasta od dve do pet godina bilo je među 10 osoba iz iste porodice ubijenih u vazdušnom napadu u gradu Kan Junis, u južnoj Gazi, rano u sredu, rekli su rođaci.

"Deca su spavala kada su pogodili kuću", rekao je njihov deda Abu Mohamed Vafi el Bakri.

Al-Ahli Baptist Hospital, Gaza
foto: Profimedia

Diala, Aiman, Hamada, Zaher, Udai, Jamal, Nabil i Acil su bili iz jedne porodice i svi su spavali u prizemlju. Trebalo je sat vremena nakon racije da se pronađu njihova tela, rekli su spasioci.

"Nijedno od moje dece nije bilo povezano sa palestinskim organizacijama i nijedan muškarac nije bio u kući u to vreme", rekao je otac troje dece.

On je napustio svoj dom sat vremena pre nego što je projektil pogodio u pokušaju da pronađe vodu. Pozivajući se na produbljivanje humanitarne krize, međunarodna zajednica je pozvala Izrael da minimizira civilne žrtve i dozvoli očajnički potrebnoj pomoći da uđe u Gazu.

Milioni Palestinaca zarobljenih u enklavi očajnički su danas čekali prvu isporuku međunarodne pomoći. Ali dogovor o dobijanju pomoći u Gazi preko Rafe, jedinog prelaza koji nije pod kontrolom Izraela, ostao je negativan. Izrael je rekao da zalihe mogu da idu samo civilima i da će to "sprečiti" bilo kakve diverzije Hamasa.

Više od 200 kamiona i oko 3.000 tona pomoći bilo je pozicionirano u Rafi ili blizini, ali radovi još nisu počeli na popravci puta na strani Gaze koji je oštećen u vazdušnim napadima. Prenatrpane bolnice u Gazi raspoređuju svoje sve manje medicinske zalihe i gorivo za generatore. Lekari u zamračenim salama širom Gaze operišu uz svetlost mobilnih telefona i koristeći sirće za lečenje inficiranih rana.

Kurir.rs/daily mail

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja