SAVEZNICI ZABILI NOŽ U LEĐA RUSIJI: Moskva gubi moć, nuklearno oružje ih neće spasiti, a mi postajemo lideri globalnog juga
Foto: EPA / Raminder Pal Singh

šokantna izjava

SAVEZNICI ZABILI NOŽ U LEĐA RUSIJI: Moskva gubi moć, nuklearno oružje ih neće spasiti, a mi postajemo lideri globalnog juga

Planeta -

Načelnik indijskog generalštaba general Anil Čauhan uzburkao je javnost izjavom da će geopolitički uticaj Rusije oslabiti i da će Indija postati lider globalnog juga.

Čauhan je na nedavnom predavanju koje je organizovalo udruženje vazduhoplovnih snaga u Bengaluru rekao da je pobuna Vagnerovih plaćenika protiv vlade ruskog predsednika Vladimira Putina "pokazala svu unutrašnju slabost" Rusije.

Indija je inače od početka invazije na Ukrajinu znatno pojačala trgovinske veze sa Rusijom. S obzirom na to da je Indija jedan od ključnih saveznika Vladimira Putina malo ko je očekivao da će Čauhan izjaviti da rusko "nuklearno oružje nije dovoljno" i da neće moći da spreči pad uticaja Rusije na globalnoj sceni.

Moskva je nakon zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu zemljama koje je smatra prijateljskim - poput Indije - ponudila povoljne trgovinske uslove za izvoz svojih dobara i to posebno energenata.

- Svet se menja i trenutno je u tranziciji između dva poretka. Iako je velika nuklearna sila geopolitički značaj Rusije u narednim vremenima biće sve slabiji. Vagnerova pobuna kojoj smo bili svedoci u junu definitivno ukazuje na unutrašnju slabost - rekao je general.

Čauhan očekuje da Indija postane globalni lider juga.

- Kina trenutno zauzima važno mesto u geoekonomskom svetskom poretku. To će u budućnosti biti još odlučnije. Doći će do približavanja interesa Moskve i Pekinga. Severna Koreja i Iran će se pridružiti moćnije, a Indija će iz svega izaći kao globalni lider na jugu - navodi Čauhan.

Indijski vojni analitičar Pravin Savnei optužio je generala za trgovanje američkom propagandom.

- Rusija ima ogromne svemirske kapacitete i izuzetan odbrambeni industrijski kompleks - napisao je Savnei na društvenoj mreži X.

Indijski list The Vire objavio je da Čauhanovi stavovi o slabljenju ruskog statusa moći i uticaja preovladavaju u domaćim vojnim krugovima. Njuzvik je zatražio komentar od indijskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova, ali još nije dobio odgovor.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track