Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je sagovorniku koji se predstavljao kao afrički lider da ima "mnogo umora" zbog rata u Ukrajini i da ima neke ideje u rukavu kako da "pronađe izlaz".

Melonina kancelarija je potvrdila da je "prevarena" u telefonskom razgovoru - navodno od strane dvojice ruskih komičara - koji se dogodio 18. septembra, a da se varalica predstavio kao predsednik Komisije Afričke unije", a razgovor je trajao 13 minuta.

Prema izveštajima italijanske štampe, zvala su dva ruska komičara, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, zajednički poznati kao Vovan i Leksus, od kojih se jedan Meloni predstavio kao „afrički političar“. Vovan i Leksus, koji su izrazito proruski raspoloženi, optuženi su da imaju veze sa ruskim obaveštajnim službama, iako nema dokaza koji bi potkrepili tu tvrdnju.

Snimak poziva objavljen je na kanadskoj platformi za razmenu video snimaka Rumble pre nego što ga je preuzela ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

- Postoji veliki umor na svim stranama - čuje se Meloni u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini.

- Približava se trenutak kada će svi shvatiti da nam je potreban izlaz. Ukrajinska kontraofanziva ne ide kako se očekivalo... To nije promenilo sudbinu sukoba i svi razumeju da bi sukob mogao da potraje mnogo godina ako ne nađemo rešenje. Ukrajinci rade šta moraju, a mi pokušavamo da im pomognemo - kaže ona i dodaje da je problem "pronaći izlaz koji je prihvatljiv za obe strane bez uništavanja međunarodnog prava".

- Imam neke ideje kako da upravljam ovom situacijom, ali čekam pravi trenutak da ih stavim na sto - navela je.

Javno, Meloni je uvek bila nepokolebljiva u svojoj podršci Ukrajini, stav koji su ponovili izvori u italijanskoj štampi u sredu.

Melonina kancelarija saopštila je da je bila meta tokom "intenzivnog" perioda kada je radila na "jačanju odnosa" sa afričkim liderima sa kojima je dogovorila da se sastanu na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku između 19. i 21. septembra.

Meloni je takođe tražila pomoć od afričkih lidera da zaustave migrantske brodove koji prelaze italijansku obalu, što je tema koju je pokrenula tokom poziva.

Kurir.rs/Gardijan