ŠOK PRIZNANJE KIJEVA! Evo koliko se ukrajinskih vojnika i oficira trenutno nalazi u ruskom zarobljeništvu PRVI PUT OTKRILI PODATKE
Foto: EPA-EFE/OLEKSANDR RATUSHNIAK

komisija

ŠOK PRIZNANJE KIJEVA! Evo koliko se ukrajinskih vojnika i oficira trenutno nalazi u ruskom zarobljeništvu PRVI PUT OTKRILI PODATKE

Planeta -

Zvanični Кijev obelodanio je da se trenutno u zarobljeništvu nalazi više od 3.500 vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine.

Na sajtu ukrajinske vlade u petak su objavljeni privremeni rezultati rada vladine komisije koja je pružila statističke podatke o broju ukrajinskih državljana lišenih slobode usled neprijateljstava.

- Činjenica lišavanja slobode utvrđena je u odnosu na 4.337 lica odnosno 3.574 vojna lica i 763 civila - proizilazi iz izveštaja komisije objavljenog na sajtu kabineta ministara.

Mediji navode da porodice ratnih zarobljenika i oslobođenih iz zatočeništva imaju pravo na jednokratnu i godišnju novčanu pomoć, a prema informacijama vlade Ukrajine za tekuću godinu ukupan obim takvih plaćanja iznosio je više od 11,6 miliona dolara.

Ukrajinski portal Strana navodi i da je od početka ruske invazije oko 20.000 vojno sposobnih muškaraca ilegalno napustilo Ukrajinu kako bi izbeglo mobilizaciju. Informaciju je objavio BBC pozivajući se na podatke evropskih zemalja koje su susedne Ukrajini.

Strana navodi i da je još 21.000 muškaraca uhvaćena u pokušaju da pobegne u inostranstvo. Mnogi od njih su imali lažna dokumenta o bolestima.

Poslanik u parlamentu Fjodor Venislavski priznaje da je problem ozbiljan, ali kaže da je broj vojno sposobnih muškaraca koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju iznosi 1-5 odsto i da "definitivno nisu kritični za odbranu" Ukrajine.

Vlada prema njegovim rečima ne planira da povećava mobilizaciju.

Uznemirujući snimak brutalnog pogubljenja ratnog zarobljenika u Ukrajini pojavio se u javnosti. Na snimku se navodno vidi kako vojnici jedne zaraćene strane pod pretnjom oružjem primoravaju zarobljene protivnike da uđu u minsko polje.

(Kurir.rs/RIA/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track