U Italiji posle tri godine završeno jedno od najvećih suđenja za organizovani kriminal u poslednjih skoro pola veka

Sud u Italiji izrekao je kazne zatvora u trajanju od preko 2.200 godina za 230 pripadnika mafije, čime je završeno jedno od najvećih mafijaških suđenja u poslednjih pola veka na Apeninskom poluostrvu!

Trogodišnje suđenje pripadnicima Ndrangete, jedne od najuticajnijih mafijaških organizacija, privuklo je veliku pažnju javnosti.

Bele kragne

Osuđeni su proglašeni krivima za čitavu listu zločina, od ubistava, preko trgovine drogom i iznuda, do davanja mita i kriminalnog udruživanja. Na meti sudskih vlasti bila je porodica Mankuzo, jedna od najuticajnijih od 150 koliko ih ima u Ndrangeti.

Šefu porodice Luiđiju Mankuzu sudiće se odvojeno pošto je njegov nećak Emanuel postao svedok-saradnik, preneo je BBC. Optuženi bosovi Saverio Racionale, Paolino lo Bjanko i Domeniko Bonavota osuđeni su na maksimalne kazne od po 30 godina robije.

- Konačno smo pokazali kako funkcioniše mreža belih kragni, koju čine političari, biznismeni i pripadnici kalabrijskih klanova - rekao je tužilac Nikola Grateri.

mafijaap02-ap.jpg
AP/Valeria Ferraro 
Deluju opušteno Advokati optuženihfoto: AP/Valeria Ferraro

Među osuđenima se nalazi i Đankarlo Piteli, bivši senator iz stranke Forca Italije, koji je bio zamenik Silvija Berluskonija, nedavno preminulog bivšeg premijera. Piteli je dobio 11 godina robije zbog saradnje s mafijom. Među osuđenima se nalaze i jedan šef policije, nekoliko gradonačelnika, poslanika u lokalnim parlamentima i poznatih biznismena.

U operaciji "Rinašita-Skot", koja je sprovedena 2019. u Italiji, Bugarskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, zaplenjena je imovina vredna na desetine miliona evra i uhapšeno je više od 400 osoba povezanih s mafijom.

Suđenje je počelo u specijalno napravljenoj sudnici, koja izgleda poput bunkera, a koja je izgrađena posebno za ovu priliku u gradu Lamecija Terme. Ova sudnica s posebnim ćelijama može da primi 600 optuženih i 900 svedoka.

Pomoć svedoka-saradnika

Tokom suđenja tužilaštvo je pokazalo kako se kalabrijski organizovani kriminal širi na druge kontinente, čak do aerodroma u Južnoj Americi i Australiji.

Pripadnici mafije su se infiltrirali u lokalnu zajednicu, ekonomiju, javne institucije, pa čak i u zdravstveni sistem. Policija i tužilaštvo su imali veliku pomoć 50 svedoka-saradnika, koji su pristali na saradnju u zamenu za blažu kaznu.

mafijaap03-ap.jpg
AP/Valeria Ferraro 
Ispražnjena sudnica: Proces je okončanfoto: AP/Valeria Ferraro

Po ubrzanom postupku u ovom slučaju je 2021. osuđeno 70 mafijaša. Tužilaštvo je povuklo optužbe protiv 130 uhapšenih. Većina osuđenih je najavila da će se žaliti. Kako posluje Ndrangeta

Kokain i legalan biznis

Veruje se da mafijaška organizacija Ndrangeta kontroliše čak 80 odsto tržišta kokaina u Evropi. Radi se o stotinama miliona evra koje mafija zarađuje na mesečnom nivou.

Usled velikog priliva keša neophodno je kanalisati gotovinu u legalne tokove i oprati je.

Zbog toga se ona ulaže u kupovinu hotela, restorana ili prodavnica automobila. Građevinska industrija je takođe jedna od omiljenih grana preko koje mafija pokušava da opere novac. Procenjuje se da je godišnji prihod Ndrangete oko 53 milijarde evra.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija MAFIJAŠI NE PRAŠTAJU STARE DUGOVE! Privatni detektiv otkrio ko su likvidirani nakon robije: OSVETNICI ČEKALI I PO 15 GODINA!