PAKLENI PRIZOR U JEDINOJ BOLNICI U GAZI! Nema mesta na odeljenju, ranjenici po hodnicima, na podu i na konjskim zapregama (VIDEO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

HUMANITARNA KATASROFA

PAKLENI PRIZOR U JEDINOJ BOLNICI U GAZI! Nema mesta na odeljenju, ranjenici po hodnicima, na podu i na konjskim zapregama (VIDEO)

Planeta -

P

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da rat u Gazi između Izraela i Hamasa ima katastrofalne posledice po zdravlje i da je Al-Ahli Baptist jedina funkcionalna bolnica u gradu Gazi.

Izrael, Gaza, Al Ahli bolnica, Al Ahli, bolnica
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kristijan Lindmajer – portparol Svetske zdravstvene organizacije i dr Ričard Piperkorn – predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Palestini dali su saopštenja o situaciji u Gazi koja potvrđuju da se radi o zoni humanitantrne katastrofe nezamislivih razmera.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ministarstvo zdravlja je izvestilo da se bolnica prinudno evakuiše. U bolnici je trenutno 68 pacijenata, 18 pacijenata na odeljenju intenzivne nege i uključujući šest novorođenčadi - rekao je Lindmajer. Piperkorn je izjavio da se prostor za pružanje humanitarne pomoći u Gazi, nažalost smanjuje. - Prostor za humanitarne aktere i za pružanje pomoći unutar Gaze je neverovatno složen i čini se da se smanjuje. Veoma nam je teško da bezbedno i brzo premestimo zalihe, pacijente i osoblje, a potrebe su ogromne da se ublaži ova katastrofalna humanitarna situacija koja samo raste - rekao je Piperkorn i dodao:

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Videli smo mnoge traumatične pacijente na magarećim zapregama, na konjskim zapregama, itd, mrtve ljude, nažalost, teško povređene ljude koji pešače, u svakoj prostoriji u Al Ahliju, ne samo u svakom odeljenju, već u svakom hodniku u dvorištu, već I napolju, u biblioteci. Čak je i kapela, puna pacijenata. Možemo to opisati samo kao neku vrstu potpunog haosa i zonu humanitarne katastrofe.

01:30

PAKLENI PRIZOR U JEDINOJ BOLNICI U GAZI! Nema mesta na odeljenju, ranjenici po hodnicima, na podu i na konjskim zapregama

Zbog nedostatka hirurga osoblje je često prinuđeno da vrši amputaciju udova pocijentima: - Lekari su zaista primorani da daju prioritet ko dobija negu, a ko ne, i leče mnoge ozbiljne slučajeve zapravo odmah u uglu hodnika ili na podu ili čak u kapeli. Kao što sam rekao, jako malo osoblja. Nažalost, ne postoji vaskularni hirurg, pa su zato medicinski specijalisti prinuđeni da urade nešto poput amputacije udova kao poslednje sredstvo za spasavanje života.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track