"NISAM PROMENIO BROJ TELEFONA" Makron otkrio pod kojim uslovima može da razgovara sa Putinom
Foto: EPA/Alexander Kazakov Sputnik, EPA/Caroline Blumberg Pool

reakcija

"NISAM PROMENIO BROJ TELEFONA" Makron otkrio pod kojim uslovima može da razgovara sa Putinom

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će ipak razmotriti razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom ako to pomogne u stvaranju održivog mira između Ukrajine i Rusije.

Makron i Putin su imali dobre odnose pre nego što je Rusija izvršila invaziju na svog suseda u februaru 2022. godine. Diplomatski napori predsednika Francuske nisu uspeli da zaustave rat, ali je potom mesecima držao otvorenu liniju komunikacije sa ruskim predsednikom. Njihove diplomatske i lične veze su se jako pogoršale kako se rat odlagao. Makron je čak razmatrao mogućnost da Putinu oduzme najveću francusku medalju časti.

Novinar francuskog kanala TF1 pitao je Vladimira Putina tokom velike konferencije na kraju godine o njegovim stavovima o Francuskoj i Makronu.

- Francuski predsednik je u jednom trenutku prekinuo vezu sa nama. Mi to nismo uradili. Ako postoji interesovanje spremni smo - odgovorio je Putin.

Govoreći u Briselu na kraju samita na kojem su lideri EU odlučili da otvore pregovore o članstvu sa ratom razorenom Ukrajinom, Makron je rekao da ostaje otvoren za dijalog sa Putinom o pronalaženju mirnog rešenja ako ruski lider dođe do njega.

- Nisam započeo rat jednostrano kršeći ugovore na koje sam pristao. I nije Francuska ta koja je odlučila da počini ratne zločine na severu Ukrajine čineći razgovore praktično nemogućim. Moramo biti ozbiljni tako da imam vrlo jednostavnu poziciju. Nisam promenio broj telefona - rekao je francuski predsednik.

Makron je dodao da je Francuska spremna da pomogne ako Putin pokaže volju da pokrene dijalog koji može da izgradi trajni mir.

- Ako predsednik Putin pokaže spremnost da se uključi u dijalog i iznese ozbiljne predloge da se krene napred i izađe iz sukoba i izgradi trajni mir, odnosno počne da poštuje međunarodno pravo, a samim tim i ukrajinske interese i suverenitet, prihvatiću poziv - rekao je Makron.

Putin je na konferenciji u četvrtak rekao da neće biti mira dok Rusija ne postigne svoje ciljeve za koje kaže da ostaju nepromenjeni posle skoro dve godine borbi.

(Kurir.rs/AFP/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track