Veliki broj ruskih vojnika napada grad Avdijivku na istoku Ukrajine iz svih pravaca, a situacija postaje sve teža za ukrajinsku vojsku koja brani grad, rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Barabaš.

Ruske snage su pokrenule operaciju na istočnom frontu u ukrajinskom industrijskom regionu Donbas i pokušavaju da preseku linije snabdevanja i opkole ukrajinske snage ukopane u Avdijivki od oktobra.

- Neprijatelj vrši pritisak iz svih pravaca. Napadaju sa veoma brojnim snagama - rekao je Barabaš, opisujući situaciju kao "veoma tešku".

Avdijivka je već pretrpela ogromnu štetu, a grad trenutno ima samo 941 stanovnika od 32.000 ljudi koji su nekada tu živeli, rekao je Barabaš.

Važan trenutak za Putina Ruske vlasti bi pad Avdijivke predstavile kao teško izborenu pobedu uoči izbora sledećeg meseca, na kojima se očekuje reizbor predsednika Vladimira Putina.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Avdijivci saopštila da trupe zadržavaju ruske snage.

- Naši vojnici čvrsto drže odbranu, nanoseći značajne gubitke napadačima - istakao je on.

Ukrajinske kopnene snage saopštile su da je situacija na istoku zemlje napeta.

- Neprijatelj pokušava da probije našu odbranu u oblasti Časiv Jar, a male grupe napadaju iznenada i lokalno pod zaštitom dronova i artiljerije - saopštila je ukrajinska armija.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Kurir teleivizija "UKRAJINA JE RAZBIJENA!" General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!