Ljudi koji se penju na Mont Everest, poznat i kao "krov sveta", sada će morati da počiste sopstveni izmet i vrate ga u bazni kamp, rekle su vlasti u tom nepalskom regionu za BBC.

„Naše planine su počele da smrde", kaže Mingma Šerpa, predsednik ruralne opštine Pasang Lamu, koja nadgleda područje i koja je uvela novo pravilo, kao deo širih mera za zaštitu prirode.

„Dobijamo pritužbe da ljudski izmet ostaje na stenama i da nekim penjačima pripadne muka. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž", dodaje on.

Penjačima koji pokušavaju da osvoje Mont Everest, najviši vrh na svetu, i obližnju planinu Loci (četvrta najviša na svetu), ubuduće će morati da u baznom kampu kupe takozvane vreće za izmet, koje će biti „proverene po povratku".

Gde može da se obaviš velika nužda na Mont Everestu?

Tokom sezone penjanja, planinari veći deo provode u baznom kampu aklimatizujući se na nadmorsku visinu, gde se kao toaleti podižu zasebni šatori, a ispod njih burad za prikupljanje izmeta.

Ali kada krenu u osvajanje vrhova, stvari se zakomplikuju.

Većina penjača i pomoćnika - šerpasa - uglavnom iskopaju rupu da bi obavili veliku nuždu, ali što se više penju na planinu, na nekim mestima je manje snega, tako da se velika nužda obavlja na otvorenom.

ap-mont.jpg
Foto: AP

Zbog ekstremnih temperatura, a najniža zabeležena na Mont Everestu bila je -42 stepeni Celzijusovih, izmet koji je ostao na vrhu ne razlaže se u potpunosti.

Veoma mali broj ljudi vraća vlastiti izmet u biorazgradivim vrećama kada se penje na vrh Mont Everesta, što može da traje nedeljama.

Smeće je i dalje veliki problem na Everestu i drugim planinama u regionu, iako je sve veći broj kampanja čišćenja, među kojima je i godišnja u kojoj učestvuje nepalska vojska.

"Toalet na otvorenom"

„Otpad ostaje glavni problem, posebno u višim kampovima do kojih se teško dolazi", kaže Čiring Šerpa, izvršni direktor nevladine organizacije Sagarmata Komitet za kontrolu zagađenja (SPCC).

Iako ne postoji zvaničan broj, njegova organizacija procenjuje da se nakupi oko tri tone ljudskog izmeta između kampa jedan na dnu Everesta i kampa četiri, prema vrhu.

„Veruje se da se polovina toga nalazi u Južnom Kolu, poznatom i kao kamp četiri", kaže Čiring Šerpa.

Stefan Kek, međunarodni planinski vodič koji organizuje ekspedicije na Everest, kaže da je Južni Kol stekao reputaciju „toaleta na otvorenom".

Na 7.906 metara visine, Južni Kol služi kao baza pre nego što penjači pokušaju da se popnu na vrh Everesta ili Locija.

„Tamo jedva da ima leda i snega, tako da možete da vidite ljudski izmet svuda naokolo", kaže Kek.

Na osnovu ovlašćenja ruralne opštine Pasang Lamu, Komitet za kontrolu zagađenja sada iz Amerike nabavlja oko 8.000 vreća za izmet, za oko 400 stranih penjača i 800 pomoćnika za predstojeću sezonu penjanja koja počinje u martu.

planinarenje-mont-everest.jpg
Foto: Profimedia

U vrećama ili kesama za izmet ima hemikalija i prahova koji učvršćuju ljudski izmet i eliminišu neprijatni miris ili ga ublažavaju.

Svaki penjač "proizvede" četvrt kila izmeta dnevno, a u višim kampovima ostaju po dve nedelje

Procenjuje se da u proseku penjač proizvodi 250 grama izmeta dnevno.

Obično budu oko dve nedelje u višim kampovima pre nego što krenu u osvajanje vrha.

„Na osnovu tih procena, planiramo da im damo po dve vreće, od kojih će svaku moći da koriste pet do šest puta", objašnjava Čiring Šerpa.

„To je svakako pozitivna stvar i bićemo srećni ako naš doprinos bude uspešan", kaže Dambar Paradžuli, predsednik Udruženja ekspedicija Nepala.

Dodaje da je njegova organizacija predložila da ovo bude pilot projekat na Everestu, a zatim i da se proširi na druge planine.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo:N. V.)

Bonus video:

01:29
PRONALAZAČ IZ BORA IZUMEO GREJANJE NA SVINJSKI IZMET! Pomešao ga sa još jednim sastojkom i proizveo jeftino i VRHUNSKO gorivo  Izvor: Kurir televizia