Nemački TV kanal SWR, koji se delimično finansira iz državnih i javnih fondova, suspendovao je popularnu voditeljku Helen Fares, sirijskog porekla, pošto je pozvala na bojkot izraelskih proizvoda.

Fares je objavila video na svom privatnom Instagram nalogu, gde se predstavlja kao gospođa Baklava, a prati je više od 100.000 ljudi, prenosi i24 news.

Ona je pratiocima predstavila aplikaciju pod nazivom „Ne hvala“, koju je napravio Ahmed Bašbaš, Palestinac koji živi u Mađarskoj, a koja omogućava skeniranje bar kodova proizvoda u supermarketima kako bi se proverilo da li su proizvedeni u Izraelu, kao i da li kompanije ili njihovi vlasnici podržavaju Izrael.

Fares je objavila da je prestala da koristi Alpro proizvode, uprkos tome što voli čokoladno mleko tog brenda, nakon što je saznala da vlasnica ulaže u izraelske startapove i privredu zemlje.

Alpro je podružnica Danonea, kompanije koju je osnovala jevrejsko-španska porodica Karaso.

Na svom Iks nalogu, Fares redovno naziva izraelski režim i premijera Benjamina Netanijahua „fašistima“, a Izrael „aparthejd državom“ koja vrši „genocid“. Pored ekonomskog bojkota, ona je pozvala i na kulturni bojkot Izraela, kao što je suspenzija Evrovizije.

Kanal SWR se ogradio od izjava novinarke, ističući da voditeljka programa poput „Mik Talk“ mora ostati neutralna. Kristijan Baldauf, iz konzervativne Hrišćansko-demokratske unije, rekao je za list Bild da kanal treba da obezbedi da svi njegovi zaposleni shvate da ne mogu da se izražavaju na antisemitski način.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Bonus video:

kurir televizija "IMATE PRAVO DA GA UBIJETE GDE GOD DA SE NALAZI!" Politikolog objašnjava ZAŠTO je Izrael gađao iranski konzulat META JE BIO ON?!