Članice NATO-a su „duboko zabrinute” nedavnim hibridnim napadima na Češku Republiku, Estoniju, Nemačku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Ujedinjeno Kraljevstvo koji se pripisuju Rusiji, saopštila je odbrambena alijansa.

„Ovi incidenti su deo intenzivirane kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja da sprovodi širom evroatlantskog područja, uključujući i teritorije članica preko posrednika“, navodi se u saopštenju.

Evropske bezbednosne službe su poslednjih nedelja otkrivale niz aktivnosti koje su nazvali ruskom špijunažom, uključujući špijunsku mrežu koja stoji iza jedne medijske kuće na mreži koju su otkrili češki istražitelji, što je navelo vlasti u drugim zemljama da sprovedu istrage.

Članovi su najavili jačanje otpornosti

Evropski mediji su takođe javili da je član krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) navodno dobio sredstva od proruskog medija, što je političar negirao.

Članice NATO-a najavile su „nastavak jačanja“ otpora takvim napadima i rekle da će rasporediti sredstva za „suprotstavljanje i onemogućavanje ruskih hibridnih operacija“. „Akcije Rusije neće odvratiti saveznike da nastave da podržavaju Ukrajinu“, saopštio je NATO.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

Reuters NATO VEŽBE U NEMAČKOJ: Američka armija domaćin međunarodnij vojnih manevara