"POTREBNI SMO UKRAJINSKOJ PVO": Nemačka isporučuje Kijevu šest najmodernijih radara vrednih preko 100 miliona evra (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen YouTube

"POTREBNI SMO UKRAJINSKOJ PVO": Nemačka isporučuje Kijevu šest najmodernijih radara vrednih preko 100 miliona evra (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Nemačka odbrambena kompanija Hensoldt objavila je 3. maja da će Ukrajini isporučiti još šest radara TRML-4D do kraja godine.

Novi radari su deo paketa porudžbina u vrednosti od preko 100 miliona evra, navodi kompanija u saopštenju, ne pojašnjavajući odakle novac zapravo dolazi.

„Naši radari su hitno potrebni ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i ponosni smo što možemo da isporučimo sve sisteme ove godine“, rekao je generalni direktor Hensoldt Oliver Dorre.

„Povratne informacije naših kupaca potvrđuju koliko je brza dostupnost radara važna za zaštitu njihovih građana.

TRML-4D je mobilni AESA radar za nadzor C-opsega koji je razvio nemački specijalista za senzore Hensoldt.

TRML-4D je aktivni elektronski skenirani radar (AESA) za nadzor i akviziciju ciljeva sa maksimalnim dometom od 250 kilometara i mogućnošću praćenja do 1.500 ciljeva u isto vreme.

radar, nemački radar, nema
foto: Printscreen YouTube

Radar takođe može razlikovati različite tipove vazdušnih ciljeva, fokusirajući se na krstareće rakete velike brzine ali i nisko leteće, kao i borbene avione i helikoptere.

Radar je prvi put ušao u službu ukrajinskih snaga 2022. godine kao deo sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa IRIS-T SLM nemačke proizvodnje. Od tada je ruska vojska uništila nekoliko radara ovog tipa.

Kijev već mesecima traži više protivvazdušne odbrane kako bi ojačao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, suočenu sa sve većim ruskim bespilotnim i raketnim napadima.

Nemačka je u aprilu saopštila da će Ukrajini uskoro obezbediti još jedan sistem dugog dometa MIM-104 Patriot američke proizvodnje, kao i dodatni IRIS-T SLM sistem.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track