Nemački političar iz redova stranke kancelara Olafa Šolca moraće na hitnu operaciju nakon što je brutalno pretučen tokom kampanje!

Vladajuće socijaldemokrate navode da je Matijas Eke, član Evropskog parlamenta koji se kandiduje za reizbor sledećeg meseca, napadnut dok je lepio plakate u Drezdenu u petak uveče.

Eke, koji ima 41 godinu, prebačen je u bolnicu. Policija je saopštila da su ga napala i šutirala četiri muškarca i da je ista grupa očigledno napala člana Zelene partije nekoliko minuta pre toga u istoj ulici.

- Demokratija je ugrožena ovakvom vrstom čina - rekao je Šolc na kongresu evropskih socijalističkih partija u Berlinu.

To je inače poslednji u nizu incidenata koji su podigli političke tenzije u Nemačkoj uoči izbora.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, takođe socijaldemokrata, rekla je da bi napad, ako se dokaže da je politički motivisan, predstavljao ozbiljan napad na demokratiju.

- Doživljavamo novu dimenziju antidemokratskog nasilja - rekla je Fezer i obećala oštriju akciju i dalje zaštitne mere za demokratske snage.

Vladajuće i opozicione stranke navode da su se njihovi članovi i pristalice suočili sa talasom fizičkih i verbalnih napada poslednjih meseci i pozvali su policiju da pojača zaštitu političara i predizbornih skupova.

Mnogi od incidenata dogodili su se na bivšem komunističkom istoku zemlje gde se očekuje da će krajnje desničarska i antiestablišmentska partija Alternativa za Nemačku (AfD) ostvariti uspeh na evropskim izborima i na nemačkim državnim izborima na jesen.

Li Džae Mjung, lider južnokorejske opozicije, podsetimo, napadnut je nedavno nožem u lučkom gradu Busanu nakon što je tesno izgubio predsedničke izbore u toj zemlji.

(Kurir.rs/Telegraph/Preneo Z.Ko)