Izraelska vojska je saopštila da je pokrenula kopnenu ofanzivu na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze!

- Tokom noći kopnene trupe IDF pokrenule su ciljanu protivterorističku operaciju zasnovanu na obaveštajnim informacijama sa ciljem da unište teroriste Hamasa i terorističku infrastrukturu u određenim oblastima u istočnoj Rafi - navela je IDF na svom kanalu na Telegramu.

IDF je navodno ubila najmanje 20 palestinskih militanata i uništila neke podzemne tunele koje su koristili.

Vojska je prethodno pozvala stanovnike istočnih delova Rafe da se evakuišu.

- Od međunarodnih organizacija koje deluju u toj oblasti takođe je zatraženo da se privremeno evakuišu pre početka operacije - saopštila je vojska.

IDF je tokom noći između ponedeljka i utorka zauzela palestinski deo kontrolnog punkta Rafa na granici Pojasa Gaze i Egipta.

- Ostvarena je operativna kontrola nad palestinskim delom kontrolnog punkta Rafa - saopštila je IDF i dodala da ima obaveštajne informacije da su militanti koristili prelaz u terorističke svrhe.

Izraelski list Herec navodi da su isporuke humanitarne pomoći preko kontrolnog punkta Rafa obustavljene.

- Sve isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta preko kontrolnog punkta Rafa obustavljene su zbog dolaska izraelskih trupa - piše Herec pozivajući se na predstavnika palestinskog pokreta Hamas.

Izraelske odbrambene snage, podsetimo, počele su dan ranije vojne operacije u istočnim oblastima grada u kome je spas potražilo oko milion i po Palestinaca koji su bili primorani da beže sa severa i iz centralnog dela Pojasa Gaze. Agencija Frans pres, koja se poziva na kuvajtsku bolnicu u Rafi, navodi da je u vazdušnim napadima poginulo pet osoba.

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je odlučio da nastavi operaciju u Rafi kako bi izvršio pritisak na Hamas po pitanju oslobađanja talaca. Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da SAD ne mogu da podrže operaciju Izraela u Rafi kako je planirano.

Kopneni napad IDF na Rafu, podsetimo, usledio je nakon informacije da je Hamas prihvatio uslove za postizanje primirja.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)