ZAŠTO JE PUTIN POSTAVIO EKONOMISTU ZA MINISTRA ODBRANE: Kremlj promenio prioritete, ovo je ključno u vezi sa RATOM U UKRAJINI
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, EPA Mikhail Metzel Sputnik Kreml, Shutterstock

ANALIZA BBC O SMENI SERGEJA ŠOJGUA I IMENOVANJU ANDREJA BELOUSOVA

ZAŠTO JE PUTIN POSTAVIO EKONOMISTU ZA MINISTRA ODBRANE: Kremlj promenio prioritete, ovo je ključno u vezi sa RATOM U UKRAJINI

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin uklonio je dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua sa funkcije ministra odbrane i umesto njega tu postavio dosadašnjeg vicepremijera Andreja Belousova, a razlozi za ovaj potez mogli bi da budu ekonomske prirode.

Kremlj je saopštio da će 68-godišnji Šojgu, koji je od 2012. bio na čelu Ministarstva odbrane u Moskvi, sada biti sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije.

U saopštenju iz Krelja je navedeno da je smena obavljena zato što je bilo potrebno da to ministarstvo ostane "inovativno".

BBC podseća da je Šojgu bio toliko blizak sa Putinom da je predsednika Rusije vodio na ribolovne izlete u rodni Sibir.

Navodi se da je Šojguu bio poveren sektor odbrane u ruskoj vladi iako on nije imao nikakav vojni bekgraund, što je smetalo nekim od najviših oficira u njegovom ministarstvu.

Šojgu je inženjer po profesiji, a šira javnost je za njega čula kada je 90-ih godina prošlog veka postavljen za ministra zaduženog za vanredne situacije i pružanje pomoći.

Deni Eberhard, analitičar BBC za evopska pitanja, navodi da je često delovalo da Šojgu nema znanja i veštine za vođenje Ministarstva odbrane, a da se to posebno videlo nakon početka invazije punog obima koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu pre više od dve godine.

Andrej Belousov
Andrej Belousovfoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Navodi se da je Belousov, koji će naslediti Šojgua, ekonomista sa slabim vojnim iskustvom i da je njegovo postavljenje za ministra odbrane bilo iznenađujuće za pojedine analitičare.

Ali, prema mišljenju drugih njihovih kolega, ovaj potez ukazuje da Putin nastoji da bliže poveže rusku privredu sa ratnim naporima.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, kazao je da imenovanje Belousova kao jednog civila pokazalo da kod učloge ministra odbrane mora da dođe do inovacije.

On je rekao da Rusija postaje više nalik Sovjetskom savezu iz sredine 80-ih godina prošlog veka, kada je veliki deo bruto domaćeg proizvoda (BDP) išao na vojne izdatke.

Peskov je dodao da je zbog toga bilo neophodno osigurati da se vojni troškovi bolje integrišu u sveukupnu rusku ekonomiju.

- Onaj ko je više otvoren prema inovacijama je i onaj koji će biti pobednik na bojnom polju - zaključio je Peskov.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Youtube/Diplomatrutube/UNITED24

Stiv Rozenberg, urednik BBC za Rusiju, ocenio je da smena Šojgua nije iznenađenje pošto je njegova pozicija već bila oslabljena i da se duže vreme pričalo da bi on mogao da ostane bez funkcije.

Podseća se da je prošlog meseca uhapšen Timur Ivanov, Šojguov zamenik, zbog primanja mita, što je retkost kada su u pitanju visoki zvanilnici u Rusiji.

Vladimir Putin
foto: EPA Mikhail Metzel Sputnik Kreml

- Imati ekonomistu (Belousova) za novog ministra odbrane odražava promenu u prioritetima Kremlja. Ruska privreda je sada u ratnom stanju, pa je od ključne važnosti da ministar odbrane ima dovoljno novca za finansiranje rata - rekao je Rozenberg.

Trenirao karate i sambo, veruje da je Rusija okružena neprijateljima

Neimenovani ruski vodin zvaničnik kazao je lokalnim nezavisnim medijima da se Belousov smatra" tvrdokornim braniocem države koji veruje da je Rusija okružena neprijateljima". Navodi se da je i on, kao i Putin, blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi i da voli borilačke sportove, zbog čega je u mladosti trenirao karate i sambo. Pre nego što je postao zamenik premijera nekoliko godina je obavljao dužnost Putinovog savetnika.

Lunić: Novi ministar odbrane trebalo da bude tehnički obrazovano lice, a ne ekonomista

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, izjavio je za Kuri da smatra da ekonomista nije trebalo da postane ministar odbrane Rusije.

Nikola Lunić
foto: Privatna arhiva

- Novi ministar odbrane treba da bude ključni faktor adaptibilnosti ruskih oružanih snaga s obizrom na sve izazove koje im donosi rat u Ukrajini. Samim tim za očekivati je bilo da to bude lice sa tehničkim obrazovanjem, a ne ekonomskim, jer priritetno treba obezbediti da naučene lekcije sa ratišta budu ključne za vojno-industrijski kompleks i dalju proizvodnju. Ekonomskim aspektom treba da se bave druga resorna ministarstva, a ne ministarstvo odbrane. Lično bih rekao da se tu radi pre svega o lojalnosti koja je izgubljena u pogledu Šojgua još od njegovoig sukoba sa (pokojnim vođom vagnerovaca Jevgenijem) Prigožinom - naveo je Lunić.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:49

PUTIN NEĆE STATI NA UKRAJINI Čanak tvrdi: Mislili su i da će Hitler stati na Sudetima! Pobedi li Tramp, KIJEV OSTAJE BEZ POMOĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track