RUSI RAZNELI HRVATSKI LANSER RAKETA KOD HARKOVA: Izviđači otkrili položaj MLRS nadomak šume DRON GA PRETVORIO U BUKTINJU (VIDEO)
Foto: Printscreen X

neverica

RUSI RAZNELI HRVATSKI LANSER RAKETA KOD HARKOVA: Izviđači otkrili položaj MLRS nadomak šume DRON GA PRETVORIO U BUKTINJU (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage u nedelju uništile četiri višecevna raketna sistema (MLRS) ukrajinske vojske kod Harkova!

Među njima je navodno i jedan RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje.

- To je prvi put da su ruske snage uništile hrvatski višecevni raketni sistem ukrajinske vojske - saopštila je Moskva.

Telegram kanal Arhangel Specnaza objavio je snimak na kome se vidi kako dron kamikaza kod sela Lipci u Harkovskoj oblasti pogađa RAK-SA-12 koji se navodno nalazi na šasiji američkog "hamvija".

Hrvatski mediji navode da je Zagreb isporučio Ukrajini sisteme u aprilu.

RAK-SA-12 je višecevni raketni sistem sa 12 cevi namenjen za ostvarivanje iznenadnih i jakih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Koristi se za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljske žive sile i artilerije u pokretu i na vatrenim položajima, komandnih centara veze, infrastrukturnih objekata... Sistem vuče kamion i napunjeni lanser može se vući brzinom od 15 do 60 km/h zavisno od terena.

Vojni blogeri navode da je RAK-SA-12 zapravo modifikacija jugoslovenskog M-63 "Plamen" kalibra 128 mm.

Ukrajina je navodno u jednom napadu, podsetimo, raznela 10 ruskih tenkova i borbenih vozila pešadije! Užasavajući snimak napada objavila je 63. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine na svom kanalu na Telegramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track