HUTI OPET NAPALI: Raketom pogodili naftni tanker u Crvenom moru
Foto: AP

HUTI OPET NAPALI: Raketom pogodili naftni tanker u Crvenom moru

Planeta -

Još jedan brod koji je plovio kroz Crveno more bio je podvrgnut raketnom napadu jemenskog pokreta Ansar Alah - Huti.

Izraelski list Tajms of Izrael je citirao informacije britanske firme Ambrey, koja pruža konsultantske usluge u oblasti bezbednosti pomorskog tereta. Kako proizilazi iz dostupnih informacija, projektil je pogodio tanker koji je vijorio zastavu Paname. Incident se dogodio u blizini jemenske luke Moha. Detaljnije informacije još nisu date.

Poznato je da su nakon početka izraelske vojne operacije u pojasu Gaze Huti, u znak solidarnosti sa palestinskim pokretom Hamas, počeli napade na brodove u vlasništvu izraelskih kompanija. Kao odgovor na ovo, SAD i Velika Britanija, a potom i niz zemalja Evropske unije, pokrenule su vojnu operaciju u Crvenom moru protiv Huta i napale brojne ciljeve u Jemenu.

Ali vojna operacija zapadnih država nije dovela do željene bezbednosti u Crvenom moru.

Naprotiv, Huti su pojačali svoje napade, gađajući brodove u vlasništvu zapadnih kompanija raketama i bespilotnim letelicama.

Otkako su napadi počeli u jesen 2023. godine, bilo je više od 50 napada na civilne brodove i ratne brodove zapadnih zemalja i Izraela. Istovremeno, Huti garantuju bezbedan prolaz kroz Crveno more za brodove iz Rusije, Kine i drugih država koje nisu neprijateljski raspoložene prema Jemenu.

Kurir.rs/ Tajms of Izrael/Preneo; P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja