Ružičasto stvorenje bez očiju otkriveno je u podvodnoj pećini u Kini za koje naučnici tvrde da bi moglo da odgovori na misterije o evoluciji.

Istraživači su otkrili novu vrstu pećinske ribe koja živi duboko u podzemnim tokovima rečnog sistema Vujiang. Riba koju su pronašli je slepa sa očima koje se pojavljuju kao crne tačke ispod kože.

Istraživači su ovu pećinsku ribu nazvali "Guiyang Golden-line Barbel" (Gujinanška mrena sa zlatnim linijama) po nekoliko blisko povezanih vrsta mrene sa zlatnim linijama, kao i gradu Guejang, koji se nalazi u blizini reke u kojoj je pronađena.

"Raznolikost ribe u slivu reke Jangce grada Guijang, najurbanizovanijeg područja Guidžoua, dugo je potcenjena", rekli su istraživači.

Pronađeno je čak 66 srodnih vrsta riba Sinociclocheilus koje žive u slivu Biserne reke južno od Guidžoua, ali samo šest vrsta je pronađeno u basenu reke Jangce u Guidžouu i njenoj lokalnoj pritoci reke Vuđiang.

Tim za istraživanje riba sumnjao je da će se još više neotkrivenih vrsta ribe naći u ogromnim rečnim pećinama sistema Vujiang.

Geologija ovog rečnog sistema Vujiang u centralnoj provinciji Guidžou je uglavnom krečnjak i druge karbonatne stene poznate kao "kraš", koje se lako rastvaraju u vodi stvarajući drenaže i vrtače širom ovog regiona južne centralne Kine.

"Slično slivu Biserne reke, rečni sistem Vujiang takođe pokazuje ekstenzivne i dobro razvijene kraške forme", napisali su naučnici u svojoj novoj studiji, "što je obezbedilo dobre uslove za formiranje podzemnih rečnih sistema."

Ova riba može da naraste do oko 12 centimetara.

(Kurir.rs/Daily mail/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)