BLIZU NIVOA POTREBNOG ZA PRAVLJENJE ATOMSKE BOMBE! Poverljivi izveštaj UN otkrio da je Iran uvećao zalihe OBOGAĆENOG URANIJUMA
Foto: Shutterstock

ASOŠIEJTID PRES IMAO UVID U PODATKE IAEA

BLIZU NIVOA POTREBNOG ZA PRAVLJENJE ATOMSKE BOMBE! Poverljivi izveštaj UN otkrio da je Iran uvećao zalihe OBOGAĆENOG URANIJUMA

Planeta -

Iran je dodatno uvećao zalihe uranijuma obogaćenog gotovo do nivoa za upotrebu u sklopu nuklearnog oružja, pokazuje poverljivi izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) UN u koji je uvid imao Asošiejtid pres.

Prema izveštaju, Iran sada poseduje 142,1 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je za 20.6 kilograma više u odnosu na podatke iz poslednjeg izveštaja, sačinjenog u februaru 2024. godine.

Obogaćenost uranijuma do 60 odsto čistoće samo je na mali, tehnički korak daleko od obogaćenosti do nivoa od 90 odsto - što je podobno za ugradnju u nuklearnu bojevu glavu.

Iran, Izrael
foto: EPA Abedin Taherkenareh

Izveštaj pokazuje da ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznose 6.201,3 kilograma, što je uvećanje od 675,8 kilograma u odnosu na poslednji izveštaj IAEA.

IAEA navodi u novom izveštaju da Teheran još nije povukao svoju odluku iz septembra 2023. godine kojom je zabranjen nadzor njegovog nuklearnog programa, ali je dodao da očekuje da Iran "to učini u sklopu tekućih konsultacija Agencije i Irana".

U saopštenju se navodi i da su pogibije iranskog predsednika i šefa diplomatije u helikopterskom udesu dovele do pauze u razgovorima IAEA i Teherana o unapređenju saradnje.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track