Kineski premijer poziva Kinu, Japan, Južnu Koreju da ostanu pri prvobitnoj težnji za saradnjom
Foto: Kineska medijska grupa

Kineski premijer poziva Kinu, Japan, Južnu Koreju da ostanu pri prvobitnoj težnji za saradnjom

Planeta -

(KMG) - Kineski premijer Li Ćiang rekao je da Kina, Japan i Južna Koreja treba da ostanu privrženi prvobitnoj težnji za saradnjom i da ulože zajedničke napore da obnove i ubrzaju saradnju kako bi dali veći doprinos regionalnom prosperitetu i stabilnosti.

Li je to rekao na devetom Trilateralnom samitu Kine, Japana i Južne Koreje. Kako se ove godine navršava 25 godina mehanizma trilateralne saradnje Kina-Japan-Južna Koreja, Li je rekao da na ovoj novoj polaznoj tački Kina, Japan i Južna Koreja treba da ostanu posvećeni prvobitnoj težnji za saradnjom, da se pridržavaju otvorenosti, inkluzivnosti, međusobnog poštovanja i poverenja, kao i uzajamne kosti.

Li je izneo predlog u pet tačaka o produbljivanju saradnje Kine, Japana i Južne Koreje. Prvi je promovisanje sveobuhvatnog ponovnog pokretanja saradnje, poštovanje međusobnih suštinskih interesa i glavnih briga, potpuno iskorišćavanje potencijala za saradnju, stalno olakšavanje rasta i podsticanje pozitivne međusobne interakcije bilateralnih odnosa i trilateralne saradnje.

Drugi je produbljivanje ekonomske i trgovinske povezanosti, održavanje stabilnosti i završetak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini Kina-Japan-Južna Koreja što je pre moguće.

Treći je da saradnja napreduje u oblasti naučnih i tehnoloških inovacija, kao i da se osnaže kolaborativne inovacije u graničnim oblastima. Kina će uspostaviti Inovacioni centar za saradnju između Kine, Japana i Južne Koreje kako bi pomogla ubrzanju razvoja novih pokretača rasta.

Četvrti je da se podstakne kulturna razmena među narodima u okviru godine kulturne razmene Kina-Japan-Južna Koreja 2025-2026.

Peto je nastojanje da se promoviše održivi razvoj, ojača razmena i saradnja u oblastima transformacije sa niskim sadržajem ugljenika, klimatskih promena, starenja stanovništva i odgovora na epidemije, između ostalog, i istraži i sprovede više „Kina-Japan-Južna Koreja + X“ projekata saradnje.

Kineska medijska rupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track