NEMA DOGOVORA MEĐU ČLANICAMA EU PO PITANJU UKRAJINE! Vlada konfuzija: Gde će se dalje obučavati vojnici?!
Foto: Shutterstock

nema konsenzusa

NEMA DOGOVORA MEĐU ČLANICAMA EU PO PITANJU UKRAJINE! Vlada konfuzija: Gde će se dalje obučavati vojnici?!

Planeta -

Zemlje članice EU-a još su daleko od konsenzusa i nema jasnog evropskog stava oko predloga da se deo obuke ukrajinskih vojnika sprovodi u samoj Ukrajini, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

“Imamo različite stavove, ne mogu reći da postoji konsenzus da sutra krenemo s tim”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane država članica EU-a.

U novembru 2022. godine Evropska unija je službeno pokrenula misiju obuke ukrajinskih vojnika pod nazivom Misija Evropske unije za pomoć Ukrajini (EUMAM).

Do sada je kroz obuku prošlo preko 50 hiljada ukrajinskih vojnika, a Borelj je rekao kako se nada da će do kraja leta taj broj narasti na 60 hiljada.

Ta obuka se sprovodi na teritoriji EU-a, a sada se razmišlja da se deo te misije obavlja u Ukrajini, odnosno da evropski vojni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike u samoj Ukrajini.

Borelj kaže da neke zemlje vide prednost u tome što bi se vojnici obučavali u realnim ratnim uslovima i što bi se izbeglo da ukrajinski vojnici dolaze u EU i onda se nakon obuke vraćaju u svoju zemlju.

S druge strane, neki smatraju da bi slanje tih instruktora, iako oni nisu pripadnici borbenih redova, moglo implicirati da se EU jednako uključuje u rat jer je ipak reč o vojnom osoblju.

“Imali smo raspravu o tome, ali nemamo jasan evropski stav”, rekao je Borelj.

Na sastanku je bilo reči i o tome da neke zapadne zemlje ukinu ograničenja za korištenje oružja koje su isporučili Ukrajini. Neke zemlje isporučile su oružje Ukrajini pod uslovom da njime ne gađaju vojne ciljeve na teritoriji Rusije.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

Borelj kaže da je po međunarodnom pravu posve legitimno koristiti to oružje za protivudare na vojne ciljeve iz kojih se napada zemlja, ali na razmeran način. Ističe da EU tu nema nikakvu nadležnost, odluka je na samim državama. Kaže da su neke promenile stavove i da bi sada dopustile da se isporučeno oružje koristi i za gađanje ciljeva u Rusiji, ali nije naveo koje su to zemlje i koliko ih je.

Borelj se požalio na nedostatak konsenzusa potrebnog za usvajanje sedam zakonodavnih akata čime bi se deblokiralo 6,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini. Jedina zemlja koja se tome protivi je Mađarska.

“Već mesec dana nema konsenzusa. Juče sam se žalio na sastanku ministara spoljnih poslova, a i danas sam to učinio”, rekao je Borelj.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

05:27

POKVARILI SMO IM PLANOVE U NJUJORKU Gosti jutarnjeg programa analiziraju: Ovo nam može biti minus u trci za EU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track