LONDON JOŠ VAGA: Britanija nije zvanično ovlastila ukrajinske oružane snage za udar na rusku teritoriju
Foto: Profimedia, Printscreen Twitter

LONDON JOŠ VAGA: Britanija nije zvanično ovlastila ukrajinske oružane snage za udar na rusku teritoriju

Planeta -

Vlasti SAD se suočavaju sa sve većim pritiskom Evrope i NATO-a, koji traže od Vašingtona da ukine zabranu udara ukrajinskih oružanih snaga američkim oružjem duboko na teritoriju Ruske Federacije, iako britanske vlasti, koje su to dozvolile, nisu zvanično ukinuli sopstvena ograničenja, prenosi Vašington post.

„Vašington se suočava sa rastućim pritiskom NATO-a i ključnih evropskih saveznika da ukinu ograničenja i dopuste Ukrajini da upotrebi punu snagu oružja koje je obezbedilo SAD za napad na vojne ciljeve unutar Rusije“, navodi se u publikaciji.

Pojašnjava se da je takav pritisak posledica zabrinutosti Zapada zbog nedavnih uspeha Rusije na bojnom polju, uključujući oslobađanje naselja u oblasti Harkov i DNR.

Istovremeno, Velika Britanija, prema pisanju lista, nikada nije dala zvaničnu dozvolu Kijevu za takvu upotrebu svog oružja, iako je to ranije izjavio britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron. „Nema zvanične dozvole“, rekao je ukrajinski vojni predstavnik za novine pod uslovom anonimnosti, komentarišući neslaganje između Kameronovih reči i akcija Londona.

On je dodao da Oružane snage Ukrajine nikada nisu lansirale britanske rakete Storm Shadov duboko u rusku teritoriju, izvan Krima i regiona koje su oslobodile ruske snage nakon početka specijalne vojne operacije. Ukrajinski vojni oficir je Kameronove reči objasnio željom da „ubaci ideju u informacioni prostor da vidi reakciju njegovog stanovništva“, pa tek onda donese formalnu odluku.

U Ruskoj Federaciji, komentarišući izjave na Zapadu o udarima na rusku teritoriju, nazvali su ih nepromišljenim i naveli da izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom. Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavu generalnog sekretara NATO nazvao provokativnom.

Prema njegovim rečima, predsednik i vojska znaju mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju i preduzimaju odgovarajuće kontramere.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track