MRAČNA TAJNA MISTERIOZNE AMERIČKE BAZE: Pregledali ruske vojne avione, sada su TEŠKO BOLESNI! "Tumori mi se pojavljuju u telu..."
Foto: Youtube/CW39 Houston/Mustard/New York Post

MRAČNA TAJNA MISTERIOZNE AMERIČKE BAZE: Pregledali ruske vojne avione, sada su TEŠKO BOLESNI! "Tumori mi se pojavljuju u telu..."

Planeta -

Veterani koji su služili u strogo čuvanoj tajnoj vojnoj bazi "Oblast 52" pre skoro pola veka tvrde da im je uskraćena medicinska pomoć jer Amerika odbija da potvrdi da su ikada bili tamo.

Mark Eli (63) rekao je da zbog angažovanja na sestrinskoj lokaciji, u čuvenoj "Oblasti 51", sada pati od tumora i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Decenijama je američka vojska koristila misterioznu bazu u pustinji Nevada, poznatiju kao poligon za testiranje Tonopa, za testiranje nuklearnog oružja, projektila, bombi i aviona. Sada bivši pripadnici vazduhoplovstva tvrde da im je njihov tajni rad u objektu 52 ostavio trajne zdravstvene posledice.

Mark Eli
foto: Youtube/ New York Post

- Postoji slogan, "Poriči dok ne umreš", i to je u ovom slučaju tačno - rekao je Eli za CBS Nevs.

- Oštetili su mi pluća. Imam ciste na jetri. U telu su počeli da se pojavljuju tumori koje sam morao da uklonim. Otpala mi je sluznica bešike.

Sredinom 1980-ih, kada je Eli imao 20 godina, radio je na inspekciji tajno nabavljenih sovjetskih borbenih aviona, uskladištenim u posebnom delu koji se zvao "kuća tišine".

Sada tvrdi da ne može da dobije zdravstvenu zaštitu jer njegov boravak u Vojnom objektu 52 - za koji je potpisao ugovor o tajnosti podataka - nije u njegovoj zvaničnoj evidenciji. Eli je rekao da je besan što je služio vojsku toliko godina da bi ga odbili kada mu je pomoć bila najpotrebnija.

Procena Federalne vlade iz 1975. potvrdila je da je otkriven toksični radioaktivni materijal na toj lokaciji.

Međutim, američka vlada je odlučila da prekine testiranje na tom području "zbog nacionalnog interesa".

- Zaštita nacionalnog interesa bila je važnija od mog života - rekao je Eli.

Njegov kolega veteran Dejvid Krit rekao je da je radio kao vojni policajac na istoj tajnoj lokaciji. Rekao je da boluje od hroničnog bronhitisa i da je, kao Eli, operisao tumor. Krit je proveo osam godina tragajući za stotinama drugih veterana za koje kaže da imaju "različite vrste raka" od toksičnih ostataka iz testiranja oružja koje je tamo održano.

Ostali zaposleni u bazi 52, uglavnom iz Ministarstva energetike, dobili su 25,7 milijardi dolara (20 milijardi funti) federalne pomoći. Međutim, ta pomoć se ne odnosi na veterane vazduhoplovstva poput Elija i Krita jer se njihovo vreme u bazi ne evidentira i ne mogu da dokažu da su ikada bili tamo. To znači da nemaju pravo na nadoknadu i moraju da žive sa svojim bolestima ili da plaćaju zdravstvenu zaštitu.

Prošlog avgusta, Krit i još jedan veteran baze 52 podneli su tužbu protiv savezne vlade za odštetu u vezi sa njihovim bolestima.

(Kurir.rs/Jutarnji list/The Sun/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track