ŠOK OTKRIĆE! Bajden dao Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, OVO ĆE BITI META
Foto: AP/Matt Rourke, Shutterstock, Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

ŠOK OTKRIĆE! Bajden dao Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, OVO ĆE BITI META

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, izjavila su za CNN dva američka zvaničnika.

Bajdenova administracija u tajnosti je dala Ukrajini dozvolu da napadne unutar Rusije, isključivo u blizini područja Harkova, koristeći oružje koje je obezbedilo SAD, rekla su dva američka zvaničnika i još dvoje ljudi upoznatih sa tim potezomu četvrtak. Kako navodi Politiko, ovo je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani svoj drugi po veličini grad.

- Predsednik je nedavno uputio svoj tim da osigura da Ukrajina može da koristi SAD oružje za protivvatru u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih udaraju ili se spremaju da ih pogode - navodi se u saopštenju SAD rekao je zvaničnik, dodajući da se politika nedozvoljavanja dalekosežnih udara unutar Rusije „nije promenila od strane SAD.

Harkov
foto: EPA Sergey Kozlov

U poslednjih nekoliko dana, SAD doneo odluku da dozvoli Ukrajini „fleksibilnost“ da se brani od napada na granicu u blizini Harkova, rekao je drugi američki zvaničnik.

U stvari, Ukrajina sada može da koristi oružje koje je obezbedila Amerika, kao što su rakete i raketni bacači, da obara lansirane ruske rakete koje idu ka Harkovu, na trupe koje se gomilaju neposredno iznad ruske granice u blizini grada, ili ruske bombardere koji lansiraju bombe ka ukrajinskoj teritoriji. Ali zvaničnik je rekao da Ukrajina ne može da koristi to oružje da pogodi civilnu infrastrukturu ili lansira rakete dugog dometa, kao što je Armijski taktički raketni sistem, da pogodi vojne ciljeve duboko u Rusiji.

To je zapanjujući pomak za koji je administracija prvobitno rekla da će eskalirati rat direktnijim uključivanjem SAD-a u borbe. Ali pogoršanje uslova za Ukrajinu na bojnom polju, odnosno napredak Rusije i poboljšanje položaja u Harkovu, navelo je predsednika da promeni mišljenje.

Popuštanje ograničenja označava prekid od dugogodišnje politike i dolazi usred sve većeg međunarodnog pritiska bliskih američkih saveznika. Ali to je ograničeno na područje oko Harkova, a Ukrajina nije tražila dozvolu dalje od toga, rekao je zvaničnik, dodajući da ne očekuju da će SAD proširiti to područje.

Kurir.rs/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track