TRAMP PROGLAŠEN KRIVIM: Porota donela presudu, PRVI AMERIČKI PREDSEDNIK koji će krivično odgovarati, evo i zbog čega!
Foto: Jabin Botsford / AFP / Profimedia

TRAMP PROGLAŠEN KRIVIM: Porota donela presudu, PRVI AMERIČKI PREDSEDNIK koji će krivično odgovarati, evo i zbog čega!

Planeta -

U istorijskom suđenju Donaldu Trampu porota je donela presudu drugog dana većanja i proglasila ga krivim po svim 34 tačkama optužbe — što znači da je Tramp prvi bivši ili sadašnji predsednik u SAD koji je suočen sa krivičnim suđenjem.

Ovaj slučaj je prvi put da se bivši predsednik SAD suoči sa krivičnim suđenjem.

Tramp je pretpostavljeni republikanski predsednički kandidat i trebalo bi da se bori protiv Džoa Bajdena na izborima u novembru.

Presuda bi mogla da preokrene trku za Belu kuću 2024. godine i da se pokaže kao ključni trenutak u istoriji SAD.

Donald Tramp
foto: Shutterstock, AP/David Dee Delgado

Tramp se suočava sa 34 optužbe koje nose maksimalnu potencijalnu kaznu do 4 godine zatvora. Donald Tramp, koji se takođe suočava sa još tri krivična slučaja u toku nove kandidature za predsednika, izjasnio se da nije kriv po svim optužbama.

Nedeljama su tužioci pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih da se Stormi Danijels spreči da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine.

Bivši predsednik Tramp je rekao da ne zna bilo šta o nadoknadi troškova Koenu i negira navodni seksualni susret sa Stormi Danijels. Na suđenju Trampu u utorak su iznete završne reči u slučaju falsifikovanja poslovnih dokumenta.

Džošua Stajnglas, tužilac, je u završnoj reči pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je uticaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track