FRANCUSKA PRIPREMA JAVNOST DA POŠALJE VOJSKU U UKRAJINU: Makron će odluku saopštiti sledeće nedelje
Foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

FRANCUSKA PRIPREMA JAVNOST DA POŠALJE VOJSKU U UKRAJINU: Makron će odluku saopštiti sledeće nedelje

Planeta -

Francuska bi mogla poslati vojne trenere u Ukrajinu, uprkos zabrinutosti nekih saveznika ali i kritikama Rusije. Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi da saopšti odluku sledeće nedelje tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prenose Rojtersovi izvori.

Francuska će u početku poslati mali broj osoblja da proceni uslove misije, rekla su dvojica diplomata.

Ovo prethodno raspoređivanje će omogućiti francuskoj vojsci da se upozna sa situacijom na terenu, odredi najefikasnije metode za obuku i pripremu ukrajinskih vojnika i uspostavi neophodne logističke i operativne uslove.

Nakon preliminarne procene, Francuska planira da pošalje nekoliko stotina instruktora u Ukrajinu.

Ovi stručnjaci će navodno obučavati ukrajinsko vojno osoblje, prenoseći im znanja i veštine neophodne za uspešne borbene operacije.

Glavne oblasti obuke uključuju taktičko planiranje, inženjering, medicinsku pomoć i kontrolu vojne opreme.

Međunarodni odgovor

Odluka Francuske da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu izaziva različite reakcije na međunarodnoj sceni. Neki saveznici podržavaju inicijativu, videći je kao priliku za jačanje odbrane Ukrajine i pomoć u suprotstavljanju ruskoj vojsci.

Ukrajina
foto: Shutterstock, AP/Czarek Sokolowski, A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia

S druge strane, neke zemlje su izrazile zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba. Oni smatraju da bi slanje vojnih instruktora u Ukrajinu moglo dovesti do zaoštravanja odnosa sa Rusijom i povećanja napetosti u regionu.

Konkretno, zabrinutost izražavaju države koje traže diplomatsko rešenje sukoba i izbegavaju direktnu vojnu intervenciju.

Kritika iz Rusije

Rusija, zauzvrat, kategorički osuđuje odluku Francuske da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu. Ruske vlasti ovo mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine smatraju kršenjem međunarodnog prava.

Oni tvrde da takve akcije samo pogoršavaju sukob i sprečavaju mirno rešavanje situacije.

Moskva je više puta izjavila da zapadna vojna pomoć Ukrajini podriva stabilnost u regionu i predstavlja pretnju po bezbednost Rusije. Ruski zvaničnici naglašavaju da slanje vojnih trenera i zaliha naoružanja u Ukrajinu protivreči duhu diplomatskih pregovora i povećava vojno-političke tenzije.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track