DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN: Podaci za SVAKU NEDELJU, evo kakvo vreme nas čeka! U delovima Evrope temperature NAGLO SKAČU
Foto: Printscreen/windy

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN: Podaci za SVAKU NEDELJU, evo kakvo vreme nas čeka! U delovima Evrope temperature NAGLO SKAČU

Planeta -

Blog Severe Weather Europe objavio je danas veliku vremensku prognozu za Evropu.

Kako piše taj blog, u junu će oblast visokog pritiska dominirati južnim i istočnim delovima Evrope, a anomalija niskog pritiska dominiraće severozapadom.

Jun će biti topliji nego inače na jugu, istoku i severu Starog kontinenta, dok će na severozapadu biti nestabilnije.

Što se tiče prve nedelje juna, može se uočiti pozitivan obrazac Severnoatlantske oscilacije (NAO) sa pojačanim zapadnim tokom prema Evropi.

Iznad centralne Evrope nalazi se prelazno područje niskog pritiska, dok su istok i zapad pod anomalijama visokog pritiska.

Iznad Skandinavije i severoistoka postoji jaka topla anomalija jer zapadni i severozapadni vetrovi donose vazdušnu masu topliju od normalne u region.

Hladna anomalija se može videti iznad Velike Britanije, Irske i delova Srednjeg zapada. To je zato što blaga atlantska vazdušna masa ulazi u taj region.

Zbog ovih kretanja temperature će u Skandinaviji ponegde dostizati 24 stepena Celzijusa. Istovremeno, temperature na zapadu će retko prelaziti 20 stepeni Celzijusa. Na jugoistoku će temperature prelaziti 30 stepeni Celzijusovih, a jednako toplo biće i na jugozapadu Španije i na jugu Portugala.

Potencijal za padavine biće veći na severu i u delovima centralne Evrope. Manje padavina očekuje se u Velikoj Britaniji i Irskoj i na zapadu i jugu Evrope.

Vremenska prognoza za drugu nedelju juna uglavnom će podsećati na onu iz prve nedelje. Razlikuju se po tome što će se preko centralne i istočne Evrope proširiti greben jačeg visokog pritiska.

Nad severozapadnom Evropom ostaće oblast niskog pritiska. Ova kretanja će dovesti do nižih temperatura na severozapadu i viših temperatura u sredini Starog kontinenta i na jugoistoku. Na Islandu i u Velikoj Britaniji i u delovima Skandinavije i Zapada neće biti temperaturnih skokova. Toplija vazdušna masa proširiće se iznad centralnog dela Evrope, juga i istoka, piše blog Severe Veather Europe.

U drugoj nedelji juna na istoku Evrope i na jugoistoku biće 30 stepeni Celzijusovih. U Velikoj Britaniji i Irskoj biće između 12 i 16 stepeni Celzijusovih, dok će na severu Francuske i Nemačke biti nešto više od 20 stepeni Celzijusovih.

U regionima sa nižim temperaturnim anomalijama - Velikoj Britaniji, Irskoj, delovima Skandinavije, delovima zapadne Evrope i delovima istočne Evrope - biće više padavina. Manje padavina i sušniji uslovi prognoziraju se za južni deo Evrope. Povećane količine padavina u regionima sa temperaturama iznad normalnih (Poljska) mogu ukazivati na više grmljavina i lošije vremenske prilike.

Do treće nedelje juna, anomalija niskog pritiska počeće da se pomera na jug i zahvatiće Veliku Britaniju i Irsku. Greben visokog pritiska pomeriće se na sever, a na jugu Evrope formiraće se područje visokog pritiska. Anomalija hladnog vazduha će praktično nestati. Nešto niže temperature biće u Španiji i Francuskoj, dok će u ostatku Evrope biti toplije nego inače. Više padavina biće u toplom istočnom delu zone niskog pritiska koji će se nalaziti iznad severozapadnog i centralnog dela Evrope severno od Alpa. Manje padavina biće na jugu, istoku i severu Evrope.

Poslednju nedelju juna obeležiće pomeranje oblasti niskog pritiska ka severu, pri čemu će dolina početi da se širi ka zapadu. Na jugu i istoku kontinenta ostaće anomalije visokog pritiska. Na severu i severozapadu očekuju se normalne i niže temperature. Više temperature od uobičajenih očekuju se na jugu i istoku i u delovima centralne Evrope.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Severe Weather Europe/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track