RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D"! Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!
Foto: MGPhoto76 / Alamy / Alamy / Profimedia

80 GODINA od ISKRCAVANJA U NORMANDIJI

RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D"! Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!

Planeta -

6. juna navršava se 80 godina od početka čuvene bitke za Normandiju koja je promenila tok II svetskog rata i doprinela konačnom porazu fašističkih snaga.

Tog junskog jutra 1944. godine, koji istorija zove Dan D, skoro 160.000 savezničkih vojnika iskrcalo se na obale Normandije. Operacija je uključivala i akcije u unutrašnjosti, sletanje padobrana na strateške nemačke lokacije.

Povodom obeležavanja godišnjice ovog prelomnog istorijskog događaja u jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je Dragoljub Kojčić, politički filozof.

Istakao da je iskrcavanje u Normandiji verovatno bila najveća pomorska invazija u istoriji.

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

- To je bila najveća pomorska imnvazija kroz istoriju, a smatra se da su se brojčanom smislu sukobile dve strane gde je bilo nebrojeno pešadinaca, marinaca, specijalaca. Anažovan je i veliki broj tehnike, aviona i tenkova. Uništeno je 40.000 tenkova što nadmašuje broj u Ukrajini. U prvom naletu bila je cifrao od oko 160.000 angažovanih vojnika , ali tokom narednih meseci u operaciji čišćenja mislim da je bilo i do 3.000.000 ljudi. To traži jednu ozbiljnu logističku podršku. To se pripremalo oko pola godine. Nemci su bili pomalo iznenađeni. U ovoj grupaciji bilo je pripadnika različitih nacija iz dosta savezničkih zemalja i pokazano je združeno delovanje protiv Nacističke Nemačke.

Smatra da je isključivanje Rusije sa obeležavanja ovog važnog istorijskog datuma pokušaj revidiranja istorije.

01:38

RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG DANA D Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!

- Mi očigledno živimo u periodu pokušaja da se apsolutno revidira istorija, da se nečemu pridaje veći značaj nego što ima, a nečemu opet da se oduzme onaj stvarni značaj koji ima. Prosto na delu je ta revizija, ili ja volim da kažem popularno, jedan savremeniji izraz koji više vašoj generaciji pripada, fotošopiranje istorije. Dakle, to se radi u svakom slučaju na političkom Zapadu, jer, gde je potrebno da menjate istoriju? Tamo gde vam nije čista savest - rekao je Kojčić i dodao:

- Zapadu očigledno nije čista savest. Da uzmemo najbanalniji primer kad je u pitanju naša zemlja i naš narod. Od 1999. godine oni više savesti nemaju i to može javno da se kaže.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track