Od početka rata, ruska vojska je izgubila oko 4.000 oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije — dve vrste oklopnih vozila koja prevoze trupe na front.

Analitičari Oriksa su vizuelno potvrdili da je u proseku mesečno uništavano oko 150 ruskih oklopnih transportera i teško naoružanih borbenih vozila pešadije.

Gubici Ukrajine su znatno manji: oko hiljadu oklopnih transportera (APC) i borbenih vozila pešadije (IFV) otkako je Rusija proširila svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, piše Forbs .

Prošlog meseca su gubici Rusije naglo porasli – na neverovatnih 288 oklopnih vozila i IFV-ova, prema analitičaru Endru Perpetua, koji takođe prati gubitke vozila u Ukrajini. "Ovo je samo ono što smo mogli da vidimo i računamo", naglasio je Perpetua.

Očigledno je šta se dešava. Oko ruševina istočnog grada Avdijevke, jednog od najnasilnijih sektora više od hiljadu kilometara dugog fronta u Ukrajini, Ukrajinci koriste bolja vozila, dok Rusi koriste lošija vozila. Kada se sudare ukrajinska i ruska vozila, Rusi su obično teško poraženi.

Par video snimaka koji su prošlog meseca kružili društvenim mrežama slikovito ilustruju neravnotežu u vozilima. U oba slučaja, američki IFV M-2 Bradlei napravljeni za Ukrajinu angažovali su ruske oklopne transportere – i uništili ih. U ovim sukobima je verovatno poginulo na desetine Rusa.

U prvoj bici, 2. maja ili neposredno pre 2. maja, jedan od starih ruskih oklopnih traktora MT-LB — uklonjen iz dugotrajnog skladištenja i opremljen oklopom za zaštitu od eksplozivnih dronova — pojurio je ka ukrajinskim linijama zapadno od Avdijevke sa oko šest pešaka na vrhu. M-2 – jedno od više od 300 vozila iz 1990-ih koje su Sjedinjene Države poklonile Ukrajini – izašao je u susret.

Rusi nisu imali izbora

To je neravnopravna borba. MT-LB od 13 tona je dizajniran kao pomoćno vozilo. Sa svojim tankim oklopom i nedostatkom teškog naoružanja za dvostruku posadu, nikada nije bio namenjen da nosi trupe direktno u borbu. Ali nakon što su izgubili hiljade težih BMP IFV, Rusi nisu imali drugog izbora nego da koriste ove „traktore” na bojnom polju kao oklopne transportere.

Nasuprot tome, 34-tonski M-2 je dizajniran za direktnu borbu. Opremljen je preciznim i brzim automatskim topom od 25 mm i efikasnim oklopom za svoje putnike i posadu, piše Index.

Na snimku, posada M-2 od tri čoveka otkriva MT-LB i otvara vatru. Ruski pešaci skaču sa MT-LB neposredno pre nego što je Bredlijev top od 25 mm uništi ranjivi traktor. „M-2 Bredli pokazuje kako se to radi“, pohvalilo se ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Mesec dana kasnije, u nedelju ili oko nje, dogodilo se nešto slično. Dva ruska oklopna transportera na točkovima BTR-82 krenula su ka ukrajinskim linijama izvan Avdijevke, sa desetinama pešadije sakrivenim ispod kaveza protiv dronova.

BTR-82 od 15 tona je noviji od MT-LB i teže naoružan, ali je skoro jednako ranjiv u direktnoj borbi kao i guseničarski M-2. Ukrajinski dron je uočio BTR, M-2 je zauzeo povoljan položaj za zasedu i, kada su se ruska vozila našla na otvorenom prostoru bez zaklona, posada M-2 je otvorila vatru.

Na snimku sukoba, projektili od 25 milimetara pogodili su pešake koji su se vozili na BTR-ovima. Nešto eksplodira na jednom od vozila – možda dimna granata. Preživeli se razilaze dok M-2 nastavlja da puca na oklopne transportere, a pešadija se skriva u kraterima granata.

Još jednom pokazujemo da su samo savremene tehnologije i vešta upotreba američke opreme značajna prednost na bojnom polju“, poručila je 47. mehanizovana brigada na jednom od svojih profila na društvenim mrežama.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NIJE NI POČELA!" Kastratović tvrdi: Koriste novu dinamiku dronova koji SAMO OVAKO MOGU DA SE OBORE