Ruski istražitelji rekli su u četvrtak da su uhapsili francuskog državljanina zbog sumnje da je prikupljao informacije o aktivnostima ruske vojske.

Državna istražna komisija kaže da je muškarac osumnjičen da je nekoliko godina ciljano "prikupljao informacije u području vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije".

"Kad strani izvori dobiju ovakve informacije, mogu ih koristiti protiv bezbednosti države. Osumnjičeni je u te svrhe više puta posetio Rusiju, uključujući Moskvu, gde je održao sastanke s građanima Ruske Federacije" dodala je komisija.

Istražitelji su rekli da će muškarac, koji nije identifikovan, uskoro biti optužen jer se nije registrovao kao "strani agent" prema ruskom zakonu, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Iz francuskog ministarstva spoljnih poslova u Parizu trenutno nema komentara.

Ruski mediji naveli su da je muškarac bio zaposlen u Centru za humanitarni dijalog (HD), neprofitne organizacije sa središtem u Švajcarskoj, čija internet stranica kaže da radi od 1999. kako bi "pomogla u sprečavanju, ublažavanju i rešavanju oružanih sukoba pregovorima i posredovanjem" u zemljama kao što su Španija, Filipini i Libija.

HD nije odmah odgovorio na zahtev da potvrdi da je uhapšeni muškarac njihov zaposleni. Nije poznato da li ova organizacija ima uticaj u Rusiji i da li tamo ima zaposlene.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija KAKO ĆE PUTIN PROĆI AKO IZGUBI RAT? Stručnjaci o šok tvrdnjama ukrajinskog obaveštajca RUSIJA ĆE ŽRTVOVATI SVE ZA SAMO JEDNU STVAR