Bilo je jutro 6. juna 1944. godine, počinjala je poslednja faza borbe zapadnih saveznika protiv Trećeg Rajha, nateranog u stratešku defanzivu već poslednju godinu dana.

Na istoku, ratište se protezalo od Finskog zaliva, pa do Crnog mora kod Odese, a Crvena armija bila je na vrhuncu priprema za stratešku ofanzivu „Bagration“, usmerenu na uništavanje grupe armija „Centar“ u beloruskoj izbočini.

Na Balkanu, tačnije na području tzv. NDH, upravo je propala još jedna operacija – Desant na Drvar (Unternehmen „Rösselsprung“) protiv Tita i Vrhovnog štaba NOVJ.

tito.jpg
Youtube/British Movietone 
foto: Youtube/British Movietone

U Italiji je krajem maja probijena nemačka obrana linije „Gustav“, a 5. juna američke trupe ušle su u Rim koji su Nemci napustili dan ranije.

Nemački stratezi znali su da je sledeći saveznički korak invazija severozapadne Evrope leta 1944. godine, ali otvoreno je pitanje bilo gde će se ona odigrati.

screenshot-16.jpg
Printscreen Youtube/CBS This Morning 
foto: Printscreen YouTube/CBS This Morning

Većina ih je bila uverena kako će meta biti područje Pas de Calaisa, strateški puno vrednija tačka od Normandije.

Saveznici su ih podržali u tom uverenju masovnim operativnim zavaravanjem, koje je nemačkim obaveštajcima pružilo „dokaze“ o velikom okupljanju snaga u južnoj Engleskoj, nasuprot Calaisu.

To ne znači da su zanemarili odbrambene mere u Normandiji, čak naprotiv, u mesecima pred invaziju pozamašan je deo obale departmana Calvados, s posebnim naglaskom na budući sektor „Omaha“, pretvoren u fabriku užasa u kojoj se moglo naći svega od protivtenkovskog ježa, do bacača plamena.

shutterstock-2162247789.jpg
akg-images / Profimedia 
foto: akg-images / Profimedia

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Ostale zemlje čiji su vojnici također sudjelovali u borbi bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim desantom sa oko 12.000 aviona, masovnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem nakon kojeg je započeo amfibijski desant na dan 6. jun ili na Dan D.

profimedia0469076436.jpg
akg-images / akg-images / Profimedia 
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Do ponoći 6. juna 1944. godine saveznici su uspeli da odbiju sve protivnapade i uspostaviti kontrolu nad plažama omogućivši iskrcavanje ostatka vojnika i na kraju pobedu u borbi koja se nastavila sve do 30. avgusta 1944. godine.

profimedia0147810139.jpg
akg-images / akg-images / Profimedia 
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

U operaciji je učestvovalo oko 7.000 brodova i desantnih čamaca, sa ukupno 160.000 ljudi i 10.000 vozila, a do kraja avgusta u Francusku je prebačeno oko 3.000.000 savezničkih vojnika.

profimedia0469076490.jpg
AnthonyTucker-Jo / Media Drum World / Profimedia 
foto: AnthonyTucker-Jo / Media Drum World / Profimedia

Saveznici su uspeli osvojiti vrlo široko područje na severu Francuske, stavivši pod svoju kontrolu čitavu Bretanju i područje na istok do Rouena u Gornjoj Normandiji...

Kurir.rs/Antifašistički vjesnik/Preneo: D. P.