Ujedinjene nacije su dodale Izrael na globalnu listu država i oružanih grupa koje su počinile prekršaje nad decom, izjavio je izaslanik te zemlje u UN Gilad Erdan.

Vest o uključivanju Izraela na listu prati osmomesečni rat u Gazi, u kojem se procenjuje da je među 36.500 ubijenih više od 13.000 dece, a dolazi dan nakon izraelskog bombardovanja škole UN u centralnoj Gazi, u kojem je poginulo više od 40 Palestinaca, među kojima su i deca.

Prema zvaničnicima za ljudska prava, Hamas je u izveštaju naveden i za ubistvo i otmicu dece u napadu na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno skoro 1.200 Izraelaca.

"Šokiran sam i zgrožen!"

Erdan je rekao da je "šokiran i zgrožen" "sramnom" odlukom da se Izrael uvrsti na ovogodišnju listu, koja je deo izveštaja o deci i oružanim sukobima koji bi trebalo da bude predstavljen Savetu bezbednosti UN sledećeg petka.

profimedia0194044799.jpg
Menahem KAHANA / AFP / Profimedia 
foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Izveštaj pokriva ubijanje, sakaćenje, seksualno zlostavljanje, otmicu ili vrbovanje dece, uskraćivanje pristupa pomoći i ciljanje škola i bolnica.

Izveštaj je sastavila specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za decu i oružane sukobe Virdžinija Gamba. Lista priložena izveštaju ima široku nameru da imenuje i osramoti strane u sukobima u nadi da će odvratiti od nasilja nad decom.

Pretnje izraelskog premijera

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izdao je saopštenje da su se UN "dodale na crnu listu istorije kada su se pridružile onima koji podržavaju ubice Hamasa".

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je da će ta odluka uticati na odnose njegove zemlje sa UN, koji su već veoma zategnuti. Odbija da sarađuje sa Agencijom UN za pomoć i rad (UNRVA), glavnom organizacijom koja kanališe pomoć palestinskim izbeglicama u Gazi, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu i Siriji.

gazaap01-ap.jpg
AP 
foto: AP

"Već je bilo pritisaka na UN..."

Osoblje UN je tvrdilo da je Izrael izostavljen sa liste prestupnika prethodnih godina nakon političkog pritiska izraelskih zvaničnika.

- Već je bilo nekoliko godina u kojima su potvrđena kršenja od strane izraelskih vladinih snaga i palestinskih oružanih grupa, ali ona nikada nisu navedena - Ezekiel Hefes, direktor grupe za ljudska prava, "Liste za posmatranje dece i oružanih sukoba".

Hefes je rekao da kada se država ili grupa navode u izveštaju UN za kršenja, UN treba da se angažuju sa stranama i „da te strane preduzmu radnje koje mogu poslužiti za sprečavanje budućih kršenja”.

profimedia0820071329.jpg
Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia 
foto: Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia

UN su prethodnih godina razgovarale sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i palestinskim oružanim grupama, tražeći da ih ubede da ublaže štetu deci, dodao je on.

- Ovo je velika stvar jer je ovo okvir koji je stvoren da zaštiti decu od posledica oružanog sukoba - rekao je Hefes.

"Izraelska vojska je najmoralnija na svetu"

Erdan je rekao da ga je o toj odluci obavestio šef kabineta generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i dao je svoj odgovor u video snimku na društvenim mrežama.

- Potpuno sam šokiran i zgrožen ovom sramnom odlukom generalnog sekretara. Izraelska vojska je najmoralnija vojska na svetu, tako da će ova nemoralna odluka samo pomoći teroristima i nagraditi Hamas - rekao je Erdan.

Gutereševa kancelarija nije odmah komentarisala listu.

Kurir.rs/Gardijan/Preneo: P. P.