UKRAJINA POVRATILA DELOVE VOVČANSKA: Protivnik odbačen preko reke, obe strane dovlače rezerve, bitka za grad postaje sve žešća
Foto: screenshot

novi detalji

UKRAJINA POVRATILA DELOVE VOVČANSKA: Protivnik odbačen preko reke, obe strane dovlače rezerve, bitka za grad postaje sve žešća

Planeta -

Nemački list Bild tvrdi da su Oružane snage Ukrajine isterale Ruse iz centra Vovčanska i povratile nekoliko gradskih blokova!

Analitičar nemačkog tabloida Julijan Ropke navodi da je ukrajinska vojska uspela da pređe reku Volčju koja razdvaja severni i južni deo grada.

- Ukrajinske trupe ponovo zauzimaju nove položaje na severu Vovčanska dok su ruske trupe nastavile da se povlače i napadaju izgubljene oblasti avionima odnosno projektilima i artiljerijom - navodi Ropke.

Ukrajina se za sada nije zvanično oglasila.

Vlasti Harkovske oblasti saopštile su u subotu samo da su odbile ruske napade u Vovčansku. Ukrajinski vojni telegram kanal DeepState navodi da na frontu u oblasti Vovčanska nije bilo promena dok se na mapama vidi da ruske trupe napadaju grad. Američki institut za proučavanje rata takođe navodi da je u oblasti Vovčanska nije bilo "potvrđenih promena" na liniji fronta.

Vovčansk
foto: Telegram printscreen

Ruski vojni blogeri pišu o ruskim napadima na Vovčansk i navode da trupe jurišaju na tamošnje postrojenje za agregaciju koje je glavna odbrambena Oružanih snaga Ukrajine. Ruska strana za sada potvrđuje samo da je Ukrajina u Harkovskoj oblasti pokrenula kontraofanzivu na delu fronta kod sela Lipci.

- Kontrabitka se nastavlja na području Lipaca i Vovčanska. Oružane snage Ukrajine su juče uspele da u potpunosti zauzmu preostali deo severno od Lipaca i stignu do periferije sela. Duboko. Istovremeno su naše trupe u severnom delu Vovčanska uspele da napreduju malo sa nekoliko strana odjednom i postepeno potiskuju neprijatelja prema reci. Bitka postepeno uvlači sve više snaga sa obe strane i postaje sve žešća - navodi ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka.

Oružane snage Ukrajine, podsetimo, povratile su navodno tokom kontranapada i veći deo sela Kalinovka severno od Časiv Jara u Donjeckoj oblasti!

Bonus video:

03:40

OVAJ MINISTAR JE REKAO ZELENSKOM DA NEMA PREGOVORA SA RUSIJOM Stručnjaci: Zbog JEDNE zamke Ukrajina sada zavisi od vojne pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track