NATO PREŠAO CRVENU LINIJU! Austrijska ministarka odbrane: Zadovoljna sam što nećemo slati trupe u Ukrajinu
Foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Alexander Ryumin, Shutterstock

NATO PREŠAO CRVENU LINIJU! Austrijska ministarka odbrane: Zadovoljna sam što nećemo slati trupe u Ukrajinu

Planeta -

Zapadne zemlje prešle su crvenu liniju dozvoljavajući Ukrajini da napadne mete na ruskoj teritoriji oružjem koje je prebacilo, rekla je austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner u intervjuu za Die Presse.

„Crvena linija je pređena. Tako da sam veoma zadovoljna pojašnjenjem generalnog sekretara NATO- a Jensa Stoltenberga da NATO neće slati trupe u Ukrajinu“, rekla je ona. Ovako je Taner prokomentarisao pitanje da su „SAD, Francuska i Nemačka dozvolile Ukrajini da napadne određene delove Rusije uz pomoć zapadnog oružja“.

Novinar je takođe pokušao da razjasni da li Kijev ne bi trebalo da bude u stanju da „dovoljno zaštiti Harkov od granatiranja sa ruske granice“.

„Kao vojno neutralna nacija, nismo u poziciji da sudimo“, odgovorio je Taner. Stoltenberg je na konferenciji za novinare 6. juna rekao da NATO ne planira da stacionira vojno osoblje na ukrajinskoj teritoriji. Istovremeno je dodao da članice alijanse imaju pravo da Kijevu pruže „multilateralnu podršku“.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, Ukrajina
foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Sergei Bobylev, PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

31. maja postalo je poznato da je američki predsednik Džo Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na ruskoj teritoriji koji prete Harkovu. Prema izvorima Volstrit džornala, Vašington je odobrio upotrebu GMLRS raketnih sistema, HIMARS MLRS i artiljerijskih sistema „u oblasti Harkova“.

Kako je istog dana izjavio zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebestrajt, Berlin i njegovi partneri su saglasni da kijevski režim može da upotrebi zapadno oružje da spreči napredovanje ruske vojske u oblasti Harkov.

Pojašnjava se da se samohodna haubica Panzerhaubitze 2000 i sistem MARS-II MLRS mogu koristiti iz naoružanja koje je isporučila Nemačka. Francuska je 2. juna Ukrajini dala dozvolu da koristi svoje rakete dugog dometa Storm Shadovs/Scalps za napad na ruske regione.

Stoltenberg je napomenuo da su neke zemlje NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, prvobitno prebacile oružje Kijevu „bez ikakvih ograničenja“.

Vladimir Putin je istakao da zemlje Severnoatlantske alijanse moraju da budu svesne „čime se igraju“ kada govore o tome da Kijevu dozvole da raketnim sistemima prebačenim na Oružane snage Ukrajine gađa ciljeve na teritoriji Rusije.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track