"BIO JE PRAVI ČOVEK ZA MENE": Valerija je usred ratnog pakla rešila da se uda za ljubav svog života, a onda se desilo ono NAJGORE
Foto: Printscreen Facebook

TUŽNO

"BIO JE PRAVI ČOVEK ZA MENE": Valerija je usred ratnog pakla rešila da se uda za ljubav svog života, a onda se desilo ono NAJGORE

Planeta -

Pre dve godine, Valerija i Andrij Sobotin su usred ratnog pakla, odlučili da svoju ljubav krunišu brakom u podzemlju železare Azovstal, u bunkeru.

Nadali su se da će po završetku rata imati priliku za pravo venčanje, gde će biti prisutni rođaci i prijatelji...

Međutim, samo dva dana nakon razmene prstenja koje je Andrij sam napravio od lima, Valerija je primila strašnu vest - ljubav njenog života, poginula je od ruskog granatiranja dok je učestvovala u akciji kod železare.

„Bila je to ljubav na prvi pogled. Upoznali smo se tri godine pre nego što je počeo ovaj strašni rat kada smo oboje radili u Agenciji za graničarsku stražu Mariupolj. Bio je poseban. U njegovoj blizini sam se osećala zaštićeno, srećno, radosno. Od prvog dana sam to shvatila. Andrij je bio pravi čovek za mene. Posle samo tri meseca poznanstva, uselili smo se u malu jednospratnicu sa baštom. Mnogo smo putovali, posećivali izložbe, pozorišta, koncerte i verovali da našoj sreći nema kraja. “, kaže Valerija.

Valerija izbegla smrt "za dlaku"

Ali onda se sve promenilo kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Samo nekoliko nedelja kasnije, Andrij i Valerija su se našli u bunkeru Azovstal, a 15. aprila, posle bombardovanja, i ona je ranjena. Imala je težak potres mozga i za dlaku je izbegla smrt.

„Bilo je to strašno mesto, svuda su ležali naši ranjeni drugovi sa amputiranim udovima. Ali to Andrija nije sprečilo da planira naše venčanje. Kao da je žurio, kao da nećemo stići. Početkom maja, komandir nas je oženio, nosili smo belu uniformu kao svadbenu odeću. Ljudi često kažu da osećaš nešto iznutra kada umire voljena osoba. Velika tuga“, kaže Valerija.

Ubrzo se našla u ruskom zarobljeništvu, nakon što su se ukrajinski vojnici predali u Azovstalu 20. maja 2022. godine.

"Gledali smo kroz prozore autobusa u one zgrade koje smo voleli, u te ulice koje smo tako dobro poznavali. Uništili su i ubili sve što sam volela – moj grad, prijatelje i muža“, tužno je rekla Valerija.

Preživela je 11 meseci ruskog zatočeništva i potom ispričala sve o mučenju i zlostavljanju kroz koje je prošla. U aprilu prošle godine puštena je na slobodu u okviru razmene zatvorenika i pokušava da nastavi život u Ukrajini.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:17

RUSI NAPRAVLI AVIO-RAKETU SA OGROMNOM RAZORNOM MOĆI! Pukovnik: Namenjena betonskim ukopima Ukrajinaca koje su odali zarobljenici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja